Actualitate

Ce riști daca îți vinzi voucherul de vacanță? Tichetele de vacanță primite de bugetari, motiv de afaceri ilegale

Un nou trend a apărut în Cluj-Napoca. Bugetarii care nu merg în concediu în țară își vând pe internet voucherele de vacanță primite de la stat, ceea ce este ilegal.

Asociația Națională a Agențiilor de turism a anunțat că în primele cinci luni ale acestui an au fost acordare bugetarilor vouchere de vacanță în valoare de 22,5 milioane de euro, iar în luna mai au fost date mai multe vocuhere decât în primele patru luni ale anului la un loc. De asemenea, valoarea acestor tichete a crescut de zece ori față de acum doi ani.

Vouchere vândute pe internet


Pe site-urile de vânzări/cumpărări apar din ce în ce mai multe anunțuri în care clujeni anunță că au de vânzare voucherele de vacanță pe care le-au primit de la stat. Desigur, doar cei care lucrează în sectorul public au această posibilitate, iar voucherele sunt cumpărate de către persoanele care lucrează în mediul privat.

Cel mai probabil, motivele principale pentru care bugetarii aleg să vândă aceste tichete este că acestea sunt valabile doar în țară, fiind fără valoare în cazul în care aceștia doresc o vacanță în străinătate. De asemenea, chiar și în țară, acestea nu sunt valabile în orice locație, ci doar la unitățile de cazare și restaurantele partenere.


Ofertele de pe internet sunt tentante pentru clujenii care lucrează în sectorul privat și nu primesc vouchere de vânzare, fiindcă prețul lor de vânzare este mai mic decât valoarea lor.

Astfel, 29 de tichete în valoarea de 1450 de lei sunt vândute la prețul de 1250 de lei de către un floreștean. Unii au doi bugetari în familie și astfel au și mai multe vouchere. Un anunț de pe internet arată că sunt puse spre vânzare tichete la un preț extrem de tentant. „Tichetele sunt în valoare de 2900 de lei, 2x1450 lei. Le vând la prețul de 2200 lei. Prețul nu se negociază!”, scrie în anunț.


Vânzarea lor este o ilegalitate

Însă, cu toate că voucherele se găsesc la preț redus și poate părea o alternativă bună de a avea parte de o vacanță cu mai puțini bani, însă atât vânzătorii, cât şi cumpărătorii şi unităţile hoteliere comit o ilegalitate.


Potrivit ordonanței de urgență nr. 8 din 18 februarie 2018 privind acordarea voucherelor de vacanță, constituție contravenție și se sancționează cu 7 puncte de amendă acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanță de la alte persoane decât titularul lor. Astfel, ținând cont că valoarea punctului de amendă este de 145 de lei, unitatea ar trebui să plătească o amendă de peste 1000 de lei în cazul în care acceptă vouchere, iar numele nu corespunde cu cele de pe buletin.
„Trebuie să verificăm dacă numele de pe voucher este același cu numele de pe buletin, iar în cazul în care nu corespunde, nu se acceptă voucherul”,  a spus un agent de turism.
Însă există agenții unde se acceptă voucherele oricum, indiferent dacă numele corespunde sau nu. Și, de asemenea, în mod normal, în oferte ar trebui incluse hotelurile care acceptă aceste vouchere. Însă, fiindcă sunt decontate, agențiile de turism de multe ori colaborează cu orice hotel și trimit bani, pentru a putea încheia oferta și pentru a primi ulterior decontul.
Și cei care vând voucherele se expun unui risc major, deoarece „constituie contravenție și se sancționează cu 14 puncte-amendă comercializarea voucherelor de vacanță de către angajați, angajatori, unitățile afiliate și structurile de primire turistice”, dar și „diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanță utilizate de angajați”, este specificat la articolul 7, alineatul 1 al ordonanței de urgență.
Potrivit legislaţiei în vigoare, se acordă o singură indemnizaţie de vacanţă, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, în limita sumelor prevăzute în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, alocate cu această destinaţie.
Beneficiarii care au primit vouchere de vacanţă nominale sunt singurele persoane îndreptăţite să utilizeze voucherele de vacanţă în perioada menţionată pe acestea, şi în exclusivitate pentru achitarea pachetului de servicii turistice contractat.

 

abonare newsletter