Actualitate

S-a dat startul oficial al Olimpiadei Internaționale de Matematică!

În cea de-a șasea zi a Olimpiadei Internaționale de Matematică ce este organizată la Cluj-Napoca, a avut loc Deschiderea Oficială care a fost organizată la Sala Polivalentă. Sute de participanți, din toate colțurile lumii, personalități importante clujene, dar și de la nivel internațional au fost prezente la eveniment.

Cea de-a 59-a ediție a acestui eveniment de talie internațională a început în data de 3 iulie, iar până la deschiderea oficială, organizatorii au fost prinși cu primirea participanților, juriul s-a întâlnit pentru stabilirea ultimelor detalii.

Cei mai importanți susținători ai Olimpiadei Internaționale de Matematică au fost prezenți la eveniment: Valentin Cuibus (managerul IMO 2018), Radu Gologan (președintele societății românești de matematică), Viorel Barbu (președintele de onoare IMO), Geoff Smith (președintele bordului IMO). De asemenea, reprezentanți ai administrației locale și naționale au participat la ceremonie: primarul Emil Boc, Valentin Popa, ministrul educației, Ana Birchall vice prim-ministru și președintele României, Klaus Iohannis.


 

Reprezentanți locali și naționali, prezenți la eveniment


Pe de parte cea mai impresionantă prezență în cadrul Ceremoniei de Deschidere a IMO 2018 a fost cea a președintelui României, Klaus Iohannis, care a vorbit despre importanța implicării societății în dezvoltarea unei educații de calitate.

„Participați la unul dintre cele mai importante competiții intelectuale din lume și aveți șansa să aduceți multă mândrie țărilor, școlilor și părinților voștri. Astăzi, cu mai mult de 100 de țări participante, evenimentul este o competiție a inteligenței și creativității. Lucian Blaga, un filozof și poet român renumit a spus: Matematicianul este îmblâzitorul care a domesticit infinitul. În următoarele câteva zile sunt convins că veți confirma acest citat, demonstrând că nu este nicio limită a performanței în acest domeniu. Matematica este fundația tuturor științelor, a inovației și a fost mereu esențială în ceea ce privește gândirea analitică. Aveți un dar pe care l-ați cultivat prin muncă asiduă și, ca rezultat, ați devenit parte din elita intelectuală a țărilor voastre și a lumii. Sunt convins că pasiunea voastră pentru matematică a ieșit în evidență în ceea ce vă privește încă de când erați copii. Din păcate, nu toți copiii au șansa să aibă acces la o educație de calitate. De aceea este important să ne implicăm activ în îmbunătățirea calității predatului matematicii pentru cât mai mulți copii, din întreaga lume. Cu cât sunt mai eficiente sistemele educaționale și cu cât sunt mai adaptate noilor generații și societăților în care vrem să trăim, cu atât contribuim mai mult la pacea și dezvoltarea tuturor țărilor din lume. Pentru România este o onoare, cu ocazia Centenarului să avem oportunitatea să demonstrăm lumii întregi rezultatele și deschiderea către cunoștințe, știință și cooperare internațională”, a spus Iohannis.


Emil Boc a susținut un discurs succint, în care a vorbit despre dezvoltarea municipiului Cluj-Napoca și despre importanța acordată educației de către reprezentanții locali.

„Foarte scurt voi prezenta orașul nostru folosind cuvinte cheie care încep cu litera T. Talent, orașul este un oraș al oamenilor talentați. Toleranță: avem români, maghiari, nemți, un oraș european, iar scopul nostru este ca toată lumea să se simtă ca acasă. Tehnologie: pentru a îmbunătăți viața cetățenilor. Încredere (TRUST).


Investiția în educație este cea mai bună și mai sigură investiție, fiindcă nu este riscul de faliment. Investiția în educație este cheia pentru prosperitate, cheia pentru a scăpa de sărăcie. Aici, la nivel local la Cluj noi investim 20% din taxele locale în educație și cred că acesta este viitorul. Clujul este cel mai prietenos oraș cu străinii din Europa”, a spus Boc.

IMO 2018, un eveniment important pentru Cluj


Valentin Cuibus, manager IMO 2018 și șeful Inspectoratului Școlar Județean a discutat despre importanța unui eveniment cu o asemenea amploare pentru recunoașterea performanței învățământului clujean.

„Organizarea acestui eveniment în orașul nostru este dovada că educația din Cluj este recunoscută ca promotor al performanței. Oportunitatea organizării unui asemenea eveniment care adună participanți din 114 țări și provincii, 615 concurenți, 400 de voluntari, 40 de instituții și 60 de reprezentanți ai mediului afacerilor este o recunoaștere a performanței învățământului în Cluj-Napoca”, a explicat Cuibus.

Foști participanți, membri de onoare

Viorel Barbu, academician și președinte de onoare IMO 2018, a participat la Ceremonia de Deschidere. Academicianul a fost unul dintre participanții în cadrul primei Olimpiade, organziată la Brașov în anul 1959, când nimeni nu ar fi crezut, că aproape șase decenii mai târziu, acest concurs va avea o amploare atât de mare și o importanță deosebită.

„Sunt mândru să fiu unul dintre participanții primei Olimpiade Internaționale de Matematică organizată în România în anul 1959. De-a lungul timpului m-am intersectat în diferite ocazii cu acest concurs internațional de prestigiu pentru elevi de liceu și am realizat că reputația sa profesională este într-o continuă creștere. Aici avem cei mai buni tineri matematicieni cu un potențial uriaș pentru viitorul matematicii și a științei”, a spus Viorel Barbu.

Radu Gologan, președintele Societății Românești de Matematică, a participat, de asemenea, la competiție, în urmă cu aproape cinci decenii.

„Simt o emoție mult mai puternică decât am simțit în urmă cu 48 de ani când, la 300 de km de aici, în Ungaria, participam ca elev la Ceremonia de deschidere a celei dea 12-a ediții IMO. Atunci, o sală de liceu era suficientă pentru toți participanții. Și acum uitați-vă unde suntem! IMO a devenit cel mai mare și cel mai important concurs pentru tinerii matematicieni talentați din lume”, a explicat Radu Gologan.

Radu Gologan a adus atenției publicului amintirea regretatului profesor de matematică Tiberiu Roman, cel care, ca secretar general al Societății Românești de Matematică în anul 1958  avut ideea de a organiza o competiția internațională de matematică.

 

„Matematica s-a întors acasă”

Geoff Smith președintele comitet internațional a ținut un discurs scurt și emoționant.

„Băieți și fete, mai ales. Aș vrea să fie mai multe fete la competiție și trebuie să facem ceva în legătură cu asta. Pentru voi e o experiență foarte specială, este o ocazie unică să vă împrieteniți cu oameni extraordinari. Nu fiți timizi, cunoașteți cât mai mulți oameni și puteți să vă faceți prieteni din întreaga lume!”, a zis Smith.

Apoi, președintele comitetului internațional a spus câteva cuvinte în limba română.

„Matematica s-a întors acasă! România este locul de baștină al Olimpiadei Internaționale de Matematică și ca un bun copil trebuie să viziteze rezidența. Mulțumesc minunatelor noastre gazde. Bucurați-vă de matematică! Matematica este frumusețe. Să sărbătorim acest IMO, festival al matematicii”, i-a îndemnat Geoff Smith pe toți cei prezenți.

După încheiere discursurilor, a fost susținut jurământul IMO, care să le amintească tuturor concurenților de valorile comportamentale care se aplică în cadrul competiției.

Deschiderea Oficială s-a încheiat cu parada participanților.  

Peste 50 de matematicieni români importanți, care predau acum la universități de top din întreaga lume, au acceptat să fie în mod gratuit coordonatori în cadrul competiției, de dragul amintirilor frumoase pe care le au de pe vremea când ei erau participanți și se luptau pentru medalii.

abonare newsletter