Actualitate

Prietenia Cluj-SUA costă 50.000 de lei. Din bani publici

Primăria Cluj-Napoca cheltuie 50.000 lei din banul public pentru un chef cu 470 de invitați.

Sub pretextul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire și împlinirii a 100 de ani de când Woodrow Wilson a prezentat, în Congresul american, cele 14 puncte menite să aducă pacea în Europa, conducerea Primăriei Cluj-Napoca va celebra 100 de ani de prietenie româno-americană, cu o petrecere cu muzică, invitați, mâncare și băutură.

În ședința extraordinară de luni, 2 iulie, va fi votat un proiect de hotărâre prin care se alocă 50.000 lei pentru evenimentul “100 de ani de relații de prietenie româno-americane”. În viziunea Primăriei, dacă Wilson a conceput cele 14 puncte, care au dat dreptul, printre altele, înfăptuirii Marii Uniri, aceasta înseamnă că de atunci România este prietenă cu SUA. Și dacă tot se aniversează 100 de ani de la Marea Unire, de ce să nu se aniverseze și 100 de ani de prietenie cu americanii? Administrația publică locală marchează acest moment printr-o mega recepție de 470 de persoane.


“În acest context, în data de 6 iulie 2018, propunem organizarea unui eveniment care să scoată în evidență 100 de ani de la inaugurarea primei misiuni diplomatice oficiale românești în Statele Unite ale Americii, precum și pentru a celebra la Cluj-Napoca aniversarea a «100 de ani de relații de prietenie româno-americane». Acest eveniment ar urma să fie organizat la Centrul de Cultură Urbană Casino Cluj și ar urma să aibă ca invitați de onoare personalul ambasadei împreună cu E.S. Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România. Conform analizelor cheltuielilor, bugetul solicitat pentru acest eveniment este următorul: costuri legate de prestațiile artiștilor 8.000 lei; costurile pentru scenă, sonorizare și lumini ajung la 7.000 lei, oferirea unei recepții în valoare de 35.000 lei pentru 470 de invitați”, se arată în proiectul de hotărâre.

Iată cum motivează conducerea Primăriei organizarea acestui eveniment:


“Precizăm că în anul 2018, poporul român celebrează 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, iar una dintre personalitățile politice de excepție din străinătate, care prin faptele și deciziile ei a contribuit în mod direct la realizarea actului de la 1 Decembrie 1918, este fostul președinte al SUA, Woodrow Wilson. Totodată, același președinte al Statelor Unite ale Americii, la 8 ianuarie 1918, în Sala Congresului American, a promovat cele 14 puncte privind dreptul la autodeterminare a națiunilor europene, unul dintre acestea vizând însăși formarea României Mari”.

Au mai fost organizate anul acesta și alte evenimente care au o legătură vagă cu Marea Unire.


“În contextul implementării anului centenarului, Primăria municipiului Cluj-Napoca a organizat până în prezent o serie de activități cultural diplomatice menite să scoată în evidență istoria ultimilor 100 de ani și relațiile diplomatice între România și diverse alte popoare. Printre aceste evenimente menționăm expoziția «Pagini de istorie româno-spaniolă», expoziția «Prizonieri români și italieni în Marele Război (1915-1918)», iar o serie de alte evenimente dedicate centenarului urmează să se desfășoare în următoarele luni până la finalul anului 2018”, este precizat în proiectul de hotărâre.

Ultimele Stiri
abonare newsletter