Actualitate

16 iunie, ziua limbii romani. Proiectul, depus la Senat

Mai mulţi parlamentari din minorităţi, dar şi din PSD şi ALDE, au depus la Senat un proiect de lege prin care propun instituirea zilei de 16 iunie ca zi a limbii romani, anual, pe această dată, organizându-se manifestări culturale în localităţile în care există comunităţi de romi.

"Evidenţiind succesul înregistrat de limba romani comună la nivel preuniversitar şi universitar, măsurat prin numărul mare de elevi şi tineri romi care vor studia limba romani sau în această limbă în cadru instituţional (anual, între 25.000-31.000), prin resursele umane care asigură predarea limbii/în limba romani, prin instrumentele de lucru şcolare elaborate în acest scop (programate ale disciplinelor de studiu, manuale şcolare şi auxiliare de/în limba, istoria şi tradiţiile romilor), apreciem ca fiind oportună instituirea zilei de 16 iunie ca Zi a limbii romani", se arată în expunerea de motive a iniţiatorului, din propunerea legislativă.

Astfel, articolul 1 din proiectul de lege prevede: "Se instituie ziua de 16 iunie ca zi a limbii romani".


De asemenea, pentru a sărbători această zi, localităţile în care trăiesc romi vor organiza manifestări culturale, autorităţile locale putând contribui financiar, iar televiziunile şi radiofuziunile care aparţin statului vor difuza aspecte care s-au petrecut în cadrul manifestărilor.

"Anual, cu prilejul sărbătoririi Zilei limbii romani, în localităţile în care trăiesc membrii ai comunităţii de romi, se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători. Autorităţile centrale şi locale pot contribui cu sprijin logistic şi/sau financiar, după caz. Societatea Română de Radiofuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor, emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători", potrivit articolului 2 din propunerea legislativă, informează Mediafax.


O altă prevedere adusă proiectului de lege arată că "în instituţiile de învăţământ în care se predă limba romani ca limbă maternă, în ziua de 16 iunie se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători".

În cazul acestui proiect, Senatul este prima Cameră sesizată.

Etichete: proiect de lege
Ultimele Stiri
abonare newsletter