Actualitate

Cartierul din Cluj care întrece Mănășturul. 25 mil. euro costă modernizarea unei străzi

Asfaltarea străzii Soporului este amânată de 20 de ani din diverse motive. Cu toate acestea, în fiecare an, conducerea Primăriei le-a promis locuitorilor că le va moderniza strada.

Acum, primarul Emil Boc spune că municipalitatea va contracta un credit de 25 de milioane de euro pentru modernizarea străzii Soporului care va avea patru benzi.

„Să știți că Soporul, toată zona pe care o avem în Cluj, este un cartier de dimensiunea Mănășturului. Nu numai artera Soporului, ci tot ce înseamnă zona respectivă ca dimensiune, ca suprafață, este comparabilă cu Mănășturul. Și atunci am dispus în felul următor: primăria trebuie să-și asume să facă un plan urbanistic integrat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților, prin concurs de soluții, în care acuma, când cartierul nu este constituit încă, să stabilim unde este drumul de patru benzi, cu servituțile existent, unde este centrul de cartier, unde sunt străzile care conectează diverse părți, unde e școala, unde e grădinița, unde e supermarketul, unde e spitalul sau centrul medical, unde e parcul și locul de joacă pentru copii, pentru că dacă lăsăm numai privații să-și facă PUZ-uri individuale ei pierd din ansamblu pădurea. Fiecare își vede copacul, dar nu vede pădurea. Obligația de a da o formă mare cartierului revine municipalității. Și de aceea acum am dat drumul la acest PUZ mare al Soporului care să stabilească foarte clar toate aceste dimensiuni și să se construiască după un plan prestabilit. Nu putem să mergem invers, să lăsăm privatul să vină să pună tot câte un bloc, câte o alee, un trotuar și după aceea să nu avem o viziune integrată. De aceea chiar dacă asta va însemna o anumită temporizare a lucrărilor fără a le opri, dar primăria își asumă această sarcină de a face în cartierul Sopor, inclusiv de a lua acel credit pentru modernizarea străzii care va costa probabil peste 25 de milioane de euro. Este un drum cu patru benzi, unul principal pentru Soporului după care evident conexiunile și conectarea cu centura metropolitană”, a spus Boc la un post de radio.


Cea mai lungă stradă din Cluj-Napoca are 7,4 kilometri și nu a fost modernizată niciodată. Anul trecut a început asfaltarea unei bucăți de câteva sute de metri, din zona blocurilor aflate în construcție. De acolo mai departe, praf, pulbere, gropi și noroi când plouă sau când ninge.

La începutul acestui an, primarul Emil Boc a declarat că modernizarea străzii Soporului este în pregătire, în sensul că prima dată trebuie introduse utilitățile și abia după aceea să înceapă lucrările de asfaltare. Potrivit conducerii Primăriei, mai bine de 40 de străzi sunt în imposibilitatea de a fi modernizate din cauza instituțiilor care nu se grăbesc să facă demersurile pentru utilități.


“Avem în pregătire Soporului, să începem Planul Urbanistic Zonal pentru tot ce înseamnă Soporului, pe secțiuni pentru că este fixat doar orientativ ceea ce înseamnă servitute și utilitate publică. Și aici lucrurile sunt începute, dar durează și procedurile sunt consumatoare de timp și blocate de incapacitatea adminstrativă de a putea face față la toate aceste solicitări”, a spus Boc.

Aceasta înseamnă că există probabilitatea ca nici anul acesta strada Soporului să nu fie modernizată în totalitate.


Oamenii se plâng că își rup mașinile din cauza stării proaste a drumului și sunt nevoiți să cheltuiască sume mari pentru repararea autoturismelor.

În 2015, când au avut loc inundații pe strada Soporului, primarul s-a deplasat la fața locului, echipat cu cizme de cauciuc și umbrelă. Atunci le-a promis locuitorilor că strada va intra în reparații, dar au trecut mai bine de doi ani de atunci și situația este neschimbată. În urmă cu patru ani, în semn de protest, cetățenii de pe Soporului au ieșit în stradă cu roabe, materiale de construcții, lopeți și alte utilaje ca să le arate autorităților că sunt în stare să își repare singuri drumul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter