Actualitate

Un bolnav psihic cu antecedente, autorul exploziei din Mănăștur

Un subofiţer de la ISU Cluj a fost rănit săptămâna trecută după ce o cutie lăsată lângă maşina sa a explodat.

Bărbatul care a realizat dispozitivul exploziv artizanal ce a explodat la Colina, rănind un pompier, s-a predat la Poliţie şi a fost internat într-o clinică de psihiastrie, având în vedere că are antecedente medicale în acest sens. El este cercetat pentru tentativă de omor.

“La data de 25 iunie, în jurul orei 15.45, un bărbat, în vârstă de 31 de ani, din Cluj-Napoca, s-a prezentat la sediul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca, recunoscând că el este cel implicat în incidentul din data de 21 iunie, fiind cel care apare în imaginile făcute publice”, transmite IPJ Cluj.


Bărbatul le-a spus anchetatorilor că nu pompierul era vizat, dar nu a putut spune pentru cine realizase dispozitivul exploziv. Procurorii au decis luni seară internarea sa într-o clinică de psihiatrie deoarece el are antecendente medicale în acest sens. Bărbatul de 31 de ani urmează să fie supus şi unei expertize psihiastrice pentru a se stabili dacă a avut sau nu discernământ în momentul comiterii faptei.

“Bărbatul prezenta semnalmentele persoanei bănuite de comiterea faptei, iar acesta a fost audiat de către polițiști. Din primele informații, rezultă că acțiunile bărbatului nu au vizat persoana care a suferit leziuni în urma exploziei. Urmează să se stabilească dacă persoana a acționat cu discernământ la acel moment și ce anume l-a determinat să comită fapta. Cercetările sunt continuate de către poliţişti, pentru documentarea întregii activității infracționale a bărbatului și lămurirea cauzei sub toate aspectele, sub coordonarea directă a Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj”, transmite conducerea IPJ Cluj.


Bobiș Radu Augustin, în vârstă de 31 de ani, are antecedente psihiatrice și se afla în evidența Secției de Psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj încă din anul 2017.

Magistraţii clujeni au dispus măsura internării la o clinică medicală de specialitate, pentru analize și investigații. Bobiș Radu Augustin este internat la psihiatrie, în urma propunerii Tribunalului Cluj și este cercetat pentru tentativă de omor.


”Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj. Dispune internarea provizorie, nevoluntară, a suspectului Bobiş Radu Augustin, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor într-o instituţie specializată de asistenţă medicală, până la însănătoşire sau până la ameliorarea care înlătură starea de pericol ce a determinat luarea măsurii (...) Cu drept de contestaţie în 5 zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din 25.06.2018”, se arată în decizia instanței.

Bobiș Radu Augustin este absolvent al Grupului Şcolar de Electrotehnică "Edmond Nicolau" Cluj-Napoca. Acesta a urmat cursurile de zi ale instituției de învățământ, cu specializarea ”electronică și automatizări”, iar examenul de bacalaureat l-a luat cu media de 6.9, potrivit ziardecluj.ro.


Ce s-a întâmplat săptămâna trecută

Reprezentanţii IPJ Cluj declarau săptămâna trecută că un subofiţer al ISU Cluj mergea către maşina sa parcată şi a observat o cutie lângă aceasta. Pompierul a ridicat cutia, moment în care aceasta a explodat şi l-a rănit.


Şeful ISU Cluj, Ion Moldovan a declarat că pompierul este angajat la Cluj de peste zece ani.

Cazul subofiţerului a fost preluat de către DIICOT, însă a fost solicitată şi expertiza Serviciului Român de Informaţii.

Subofiţerul a suferit un traumatism cranio-facial şi a fost internat la UPU.

”Pacientul internat la UPU Cluj este stabil, a suferit un traumatism cranio-facial fără modificări la analiza de Computer Tomograf. Este consultat şi din punct de vedere oftalmologic, urmând să rămână sub supravegherea”, spuneau medicii.

Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş, a declarat, la rândul său că bărbatul are 31 de ani, este căsătorit, fiind încadrat la ISU Cluj din 2007 ca subofiţer operativ pe autospecială de stingere şi descarcerare. ”Avea şi cursul de pregătire în asistenţă medicală de urgenţă şi atribuţii de paramedic de ambulanţă SMURD”, a spus Biriş.

Potrivit acestuia, în urma deflagraţiei, pompierul a suferit răni uşoare la faţă şi la mâna dreaptă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter