monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Modernizarea străzii Soporului se lasă așteptată și în acest an

Asfaltarea străzii Soporului este amânată de 20 de ani din diverse motive. Cu toate acestea, în fiecare an, conducerea Primăriei le-a promis locuitorilor că le va moderniza strada.

sursa foto ziardecluj.ro

Vineri dimineața, la un post de radio local, Boc a declarat că în zona Sopor se va pregăti un proiect integrat pentru stabilirea rețelelor de utilități, a arterelor de circulație și a centrului zonei și abia după aceea să se mai dea autorizații de construcție. În caz contrar, Soporul riscă să ajungă la fel ca și Bună Ziua – un cartier sufocat, fără școli și grădinițe, fără parcuri, fără locuri de joacă.

“Pregătim un proiect integrat pentru tot ce înseamnă Sopor, nu doar stradă, proiect urbanistic integrat care să delimiteze totul foarte clar pentru că acolo pentru că acolo va fi un cartier, poate nu chiar de talia Mănășturului. Am stabilit tema de proiectare și se lucrează deja la ea ca Primăria să facă un plan urbanistic integrat al Soporului, inclusiv pentru modernizarea străzii, dar și pentru a stabili centrul de cartier, școală, grădiniță, punct de comerț, primărie de cartier prin delimitarea acum, înainte de extinderea Soporului, pentru a nu avea în timp probleme. Dacă lăsăm la sfera privaților, niciunul nu va avea viziunea integrată să lase loc pentru școală, grădiniță, primărie de cartier etc. Se creionează rețelele de utilități și arterele principale, cu dimensiunile care trebuie, după care se vor emite în continuare autorizații de construcție. Dacă lăsăm să se construiască haotic, în sensul că fiecare își face PUD sau PUZ individual, se pierde din vedere ansamblul și atunci ne trezim cu străzi înguste, că nu avem străzi, că nu avem grădinițe”, a declarat primarul Emil Boc.


Cea mai lungă stradă din Cluj-Napoca are 7,4 kilometri și nu a fost modernizată niciodată. Anul trecut a început asfaltarea unei bucăți de câteva sute de metri, din zona blocurilor aflate în construcție. De acolo mai departe, praf, pulbere, gropi și noroi când plouă sau când ninge.

La începutul acestui an, primarul Emil Boc a declarat că modernizarea străzii Soporului este în pregătire, în sensul că prima dată trebuie introduse utilitățile și abia după aceea să înceapă lucrările de asfaltare. Potrivit conducerii Primăriei, mai bine de 40 de străzi sunt în imposibilitatea de a fi modernizate din cauza instituțiilor care nu se grăbesc să facă demersurile pentru utilități.


“Avem în pregătire Soporului, să începem Planul Urbanistic Zonal pentru tot ce înseamnă Soporului, pe secțiuni pentru că este fixat doar orientativ ceea ce înseamnă servitute și utilitate publică. Și aici lucrurile sunt începute, dar durează și procedurile sunt consumatoare de timp și blocate de incapacitatea adminstrativă de a putea face față la toate aceste solicitări”, a spus Boc.

Aceasta înseamnă că există probabilitatea ca nici anul acesta strada Soporului să nu fie modernizată în totalitate.


Oamenii se plâng că își rup mașinile din cauza stării proaste a drumului și sunt nevoiți să cheltuiască sume mari pentru repararea autoturismelor.

În 2015, când au avut loc inundații pe strada Soporului, primarul s-a deplasat la fața locului, echipat cu cizme de cauciuc și umbrelă. Atunci le-a promis locuitorilor că strada va intra în reparații, dar au trecut mai bine de doi ani de atunci și situația este neschimbată. În urmă cu patru ani, în semn de protest, cetățenii de pe Soporului au ieșit în stradă cu roabe, materiale de construcții, lopeți și alte utilaje ca să le arate autorităților că sunt în stare să își repare singuri drumul.