Actualitate

Scene “apocaliptice” pe străzi după fiecare furtună. Primăria Cluj are soluții și nu prea.

După fiecare furtună, la Cluj se repetă același scenariu: străzi inundate, circulație îngreunată, mașini blocate, apa țâșnește ca dintr-o arteziană, iar canalizarea orașului pare depășită. Ce fac autoritățile?

De fiecare dată când plouă, Clujul devine Veneția Transilvaniei. Străzile, mai ales cele nou reabilitate, devin adevărate lacuri de acumulare, iar canalizările se transformă în fântâni arteziene, care îngreunează sau blochează complet traficul rutier, zone întregi devenind navigabile.

Cantitățile mari de apă care au căzut în ultimele zile în zona municipiului Cluj-Napoca au inundat nu doar centrul orașului, ci și străzile din cartiere, după ce sistemul de canalizare nu a mai făcut față.


Zeci de fotografii postate pe Facebook au arătat străzi inundate, apa de pe carosabil ajungând la peste 10 centimetri. Au fost probleme în Mănăștur, Zorilor, dar și pe strada Clinicilor sau zona Baba Novac, De asemenea, parcarea de la Vivo a fost și ea inundată.  În mai multe intersecții canalizarea a cedat, iar apa a țâșnit ca dintr-o arteziană.

Primarul Emil Boc spune că aceste probleme nu vor putea fi rezolvate, dar că se pot amelioara.


“Am dispus trei măsuri. În primul rând, în locurile critice să avem din start pompele pregătite pentru a absorbi apa. De exemplu, din nefericire, tot Zorilor coboară în zona centrală, în Piața Blaga, după care se duce pe Moților și inclusiv în parkingul de la primărie. Și noi suntem afectați. După fiecare ploaie masivă avem probleme în centru și nu numai. Mai sunt câteva zone și le știm, pe Observatorului, în Dâmbu Rotund și alte zone. Avem o colaborare foarte bună cu cei de la Compania de Apă Someș care este extrem de receptivă și vine și intervine cu aparatura de specialitate pe care o are. Am dispus ca în urma acestor ploi să mai identificăm încă o dată punctele nevralgice și Direcția Tehnică de la Primărie împreună cu Compania de Apă Someș care e în subordinea Consiliului Județean să vină cu câteva propuneri concrete pentru îmbunătățirea situației. Unde se mai poate face. Evident că nu poți să modifici sistemul de canalizare integrat al Clujului care are o anumit dozaj. Nu are dozaj pentru 30 de litri pe metru pătrat sau pentru 40 de litri. Asta se întâmplă o dată, de două ori într-un an. Nu poți să schimbi canalizarea Clujului s-o dozezi pentru situații de urgență. Dar putem diminua disconfortul oamenilor cu anumite lucruri care se pot face. De exemplu, din Zorilor putem analiza o soluție prin Grădina Botanică, este acolo un pârâu care poate să colecteze anumite ape astfel încât să nu avem probleme majore de inundații în oraș.  Luni vom avea o discuție pe aceste soluții identificate pentru a putea ameliora, nu vom putea rezolva problema, pentru că împotriva naturii nu te poți proteja total. Poți însă să ameliorezi, poți să ai echipe de intervenții prompte, poți să intervii imediat și acest lucru s-a văzut. S-a intervenit imediat astfel încât oamenii să fie sprijiniți acolo unde a fost cazul”, a comentat Boc vineri la un post de radio.

Echipe ale ISU Cluj au intervenit, joi, pentru evacuarea apei din mai multe subsoluri inundate din două localităţi şi pentru degajarea unui copac căzut pe trei autoturisme, în urma ploii torenţiale.


Reprezentanţii ISU Cluj au declarat că au fost inundate subsoluri din municipiul Cluj-Napoca şi comuna Floreşti. ”Echipele ISU Cluj au intervenit pentru scoaterea apei din mai multe subsoluri inundate în care s-a acumulat apă pe străzile Mihai Eminescu, Nicolae Cristea şi Gruia din Cluj-Napoca şi dintr-o hală din comuna Floreşti. De asemenea, se intervine pentru degajarea unui copac căzut peste trei autoturisme pe str. Victor Babeş din Cluj-Napoca. Problemele au fost cauzate de o ploaie torenţială”, au spus sursele citate.

Conform reprezentantului Companiei de Apă Someș, Lucian Croitoru, soluții pe termen scurt nu există, vina pentru inundații fiind deopotrivă a oamenilor și a Primăriei. A cetățenilor, pentru că, contrar avizelor celor de la Compania de Apă, continuă să își lege burlanele în sistemul de canalizare al Clujului, refuzând să realizeze lucrări pentru înmagazinarea și refolosirea apei pluviale în gospodărie, lucrări care ar reduce cantitatea de apă meteorică din sistemul public de canalizare, iar a Primăriei, pentru că nu ia măsuri pentru amenajarea de spații verzi complexe, care, de asemenea, ar reduce cantitatea de apă pluvială care ajunge în sistemul de canalizare.

abonare newsletter