Actualitate

Furtuna a afectat castelul lui Octavian Goga

În urma unei furtuni devastatoare care a avut loc duminică, un copac a fost rupt din rădăcini, acoperișul Muzeului Memorial „Octavian Goga” din Ciucea a fost parțial distrus și alte zone au fost afectate.

Un brad a cedat sub efectele unei furtuni puternice și a căzut pe acoperișul muzeului din Ciucea. Pe lângă asta, au mai fost și alte daune, însă nu la fel de importante și care nu pun în pericol viața angajaților sau a vizitatorilor.

„În urma furtunii de duminică s-au produs mai multe pagube, dar cea mai însemnată este căderea unui brad de mari dimensiuni pe acoperișul castelului, care a distrus țigle și câteva elemente de susținere din lemn, din structura acoperișului. Acoperișul a fost deteriorat pe o latură, cam pe jumătate”, a explicat Ioana Lidia Ilea, directorul muzeului.


Daune minore

Restul daunelor au fost minore și nu au afectat în niciun fel patromoniul.

„Mai sunt și alte daune, dar de mai mici dimensiuni. De exemplu, în clădirea anexă, unde e depozitul de materiale consumabile, a fost deteriorat un tavan, dar nu unul cu valoare de patrimoniu. Acolo s-au mai amplificat degradările care oricum au apărut în urma furtunii puternice din septembrie anul trecut. Un brad mai micuț a căzut pe ghereta de pază, dar nici aceea nu este din patrimoniu”, a spus directorul.


Mobilizare pentru rezolvarea situației

Imediat după incident, reprezentanții muzeului au făcut demersurile necesare pentru ca situația să fie rezolvată în cel mai scurt timp. Astfel, au început, cu ajutorul unei echipe de alpiniști utilitari, lucrările de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice extreme, respectiv a vânturilor puternice și a căderilor masive de precipitații ce au avut loc la începutul acestei săptămâni și care au produs edificiului muzeal unele daune. Întrucât este vorba despre un monument istoric de valoare națională, începerea lucrărilor a putut avea loc doar după ce un reprezentant al Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Cluj s-a deplasat la fața locului pentru a lua act de situația creată, eliberând, în acest sens, un aviz pentru demararea lucrărilor în regim de maximă urgență

„Am făcut diverse demersuri către Direcția Județeană pentru Cultură, Consiliul Județean, a venit la fața locului Comitetul local pentru situații de urgență a comunei Ciucea care a constatat pagubele produse de bradul căzut. Deocamdată am chemat alpiniști utilitari care înlătură părțile care chiar ar constitui un pericol imimnent pentru clădire”, a adăugat Ioana Lidia Ilea.


De asemenea și Biserica din lemn, aflată în folosința Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului”, a fost afectată. Din cauza furtunii puternice s-au accentuat degradările cauzate de alte fenomene meteorologice din trecut, producându-se inclusiv infiltrări ale apei pluviale.

Muzeul poate fi vizitat în continuare

Programul major de vizitat însă nu a fost restricționat, iar pentru ca vizitatorii să fie în siguranță, zona afectată a fost delimitată de către autoritățile competente, iar persoanele neautorizate nu au acces acolo. În rest, însă, Muzeul este deschis pentru toți cei dornici să cunoscă istoria marelui poet Octavian Goga.


„În ceea ce privește vizitatorii, zona a fost delimitată, încercuită. Porțiunea respectivă nu se vizitează, în rest muzeul este deschis publicului”, a mai spus directorul muzeului.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter