Actualitate

Arome orientale, cu specific libanez, servite clujenilor într-un restaurant din Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca s-a deschis de curând un restaurant oriental, cu specific libanez, Marhaba Arabic Restaurant, singurul local de acest fel din oraș. Aromele exotice îți trezesc toate simțurile, iar tradițiile libaneze și sănătatea ocupă loc de frunte.

Un local elegant, pe măsura hotelului de care aparține, Alex&George Boutique Hotel, pe Calea Turzii, la numărul 86, te transpune într-o altă lume, cea a condimentelor și dansurilor din buric. Mâncarea, indiferent de preferințe, este o explozie de arome, iar tradițiile musulmane sunt respectate cu strictețe.

Cea mai curată carne

Pornind de la carnea halal, întregul concept al restaurantului dorește să fie o punte culturală între clujeni și musulmani, care reprezintă o parte importantă a multiculturalității orașului Cluj-Napoca.


Carnea halal este considerată cea mai curată datorită metodei de procesare. Tehnic, este vorba de o metodă prin care animalul, cu excepția porcului, care nu este folosit, nu suferă în momentul sacrificiului, iar sângele din carcasă este eliminat în întregime pentru a putea servi o carne curată, fără toxine. Practic, procedeul este mult mai complex, întrucât implică și o serie de ritualuri religioase.

Astfel, pentru a respecta tradiția, carnea este adusă la Marhaba Arabic Restaurant direct de la musulmani, care o pregătesc.


Carnea apoi este condimentată cu mirodenii aduse direct din Liban și ulterior preparate de bucătarul sirian care are grijă care toate mâncărurile să fie atât pe placul românilor care gustă pentru prima dată bucătăria libaneză, cât și pentru musulmanii care trec pragul restaurantului.

Bucătăria libaneză, cea mai sănătoasă din lume

Bucataria libaneză a fost desemnată, în urmă cu câțiva ani,cea mai sănătoasă din lume. Se folosesc foarte multe legume, totul este proaspăt. Pentru cei care doresc să scape de câteva kilograme, trei mese pe zi, gătite în stil libanez, pot face minuni!


Folosirea orezului și a legumelor, a cărnii de vită, oaie sau pui este principala caracteristică a bucătăriei libaneze. Preparatele sunt ușoase și sănătoase, iar bucătăria Libanului se bazează pe tradițiile străvechi, pe care Marhaba Arabic Restaurant reușește să le păstreze cu sfințenie.

Istoria spune că anticii fenicieni, după ce au părăsit țărmurile mării și s-au mutat în munți, au fost nevoiți să se adapteze la noile condiții de viață, schimbându-și astfel și bucătăria tradițională. Desigur, de-a lungul timpului, au existat numeroase influențe europene, otomane, egiptene și ale altor civilizații care au trecut pe teritoriul a ceea ce este astăzi Libanul. Fiindcă urmașii fenicienilor au fost buni comercianți, au adunat ce a fost mai bun de la fiecare și în ceea ce privește arta culinară, ajungându-se astfel la varietatea din bucătăria libaneză.


Mâncarea abundă de legume, fructe, pește și, în general, libanezii evită grăsimile animale. Când se gătesc preparate pe bază de carne roșie, se folosește oaie și vită, care sunt condimentate în cele mai inedite moduri.

Unul dintre condimentele preferate ale locuitorilor din Liban este usturoiul, care alături de uleiul de măsline este omniprezent în mai toate specialitățile.


Mâncarea trebuie gustată și savurată!

De cele mai multe ori, mâncărurile sunt făcute la grătar, iar la Marhaba Arabic Restaurant, totul se gătește pe grill. Nu se folosește nici cuptor electric, nici pe gaz.

Dintre specialitățile care trebuie neapărat încercare, humusul ocupă loc fruntaș. Cu muguri de pin și carne de vită, îți va inunda toate simțurile.

Kebabul este extraordinar, iar lipia proaspăt făcută acolo, cu susan, într-un cuptor special, se topește efectiv în gură.

Nici vegetarienii nu sunt neglijați în momentul în care pășesc aici fiindcă, pe lângă humus, există numeroase preparate cu vinete și creme de iaurt.

În ceea ce privește deserturile, toate sunt făcute proaspăt  în casă, începând cu baklava cu nucă și fistic, desertul Ashta care conține o cremă fină de lapte, apă de trandafir, fistic, banane și miere și terminând cu halva cu fistic.

Feedback pozitiv

Cu toate că restaurantul și-a deschis ușile de puțin timp, feedback-ul este deja unul foarte pozitiv. Întâmplarea a fost ca, primii clienți să fie chiar o familie de libanezi care s-au arătat încântați de seriozitatea cu care în Cluj-Napoca, în acest local, este tratată mâncarea lor tradițională.

„Îmi place! Atmosferă plăcută, totul este perfect. Și am mâncat cel mai bun desert, care se numește Ashta”, a spus o tânără clujeancă.

Cei care nu reușesc să ajungă la restaurant, care este deschis 365 de zile pe an, pot comanda acasă sau la serviciu mâncare libaneză.

Însă atmosfera libaneză se simte cel mai bine acolo, mai ales în weekenduri, când dansatoare din buric vor menține atmosfera pentru mesenii pofticioși.

Contact: www.marhaba-restaurants.ro și pe pagina de Facebook.

 +40.770.350.350 mail: contact@marhaba-restaurants.ro

Etichete: cluj napoca
abonare newsletter