Actualitate

Cinci ani de “O masă caldă”. Asociaţia va avea propria bucătărie.

O masă caldă a împlinit cinci ani de existenţă. Proiectul a însemnat până acum multă muncă pentru voluntari, o aplicaţie inedită lansată recent, o salvare care funcţionează pe post de bucătărie şi mai ales mâncare caldă şi sănătoasă pentru cei care nu îşi permit acest lux.

Pe lângă Cluj-Napoca proiectul funcţionează acum şi la Bistriţa, Satu-Mare, Adjud, Constanţa, Bucureşti, iar de două săptămâni şi la Zalău.

Raimonda Boian, co-fondator al asociaţiei explică ce au însemnat toţi aceşti cinci ani, de unde s-a pornit, ce s-a realizat până acum şi ce urmează.


„Ce înseamnă O masă caldă? 1 iunie 2013 -50 de porţii de mâncare caldă gătite cu 100 de lei la cantina Primăriei- 1 iunie 2018 - avem în jur de 900 de porţii săptămânal, făcute o dată pe săptămână. Suntem prezenţi la Cluj- Napoca, Bistriţa, Satu-Mare, Adjud, Constanţa, Bucureşti şi de două săptămâni şi în Zalău. Încercăm să menţinem bugetul la doi lei pe porţie, e un pic greu pentru că au crescut preţurile la alimente, dar ne străduim.

O masă caldă în toţi aceşti cinci ani a mai însemnat carbohidraţi, proteine, vitamine, tot ce are nevoie organismul, pentru că beneficiarii noştri nu ţin dietă, au nevoie de această masă şi pentru cei mai mulţi dintre ei  este singura dintr-o săptămână.


E important de spus şi că dacă în acest moment gătim prin bucătării cu care avem protocol la Cluj-Napoca, din toamnă vom avea propria bucătărie, bucătăria socială O masă caldă, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca ce ne-a pus la dispoziţie un spaţiu pe care acum îl amenajăm. Vom putea extinde atunci voluntariatul de la o zi pe săptămână la cinci zile.

O masă caldă mai înseamnă şi faptul că anul trecut am achiziţionat o salvare  veche din Germania pe care am transformat-o în bucătărie, care este în Bucureşti, cu care se merge în weekend şi se găteşte la o şcoală din Ferentari. Dar toată istoria noastra este pe www.omasacalda.ro”, a explicat Raimonda Boian. 


Co-fondatoarea asociaţiei a mai precizat că proiectul înseamnă totodată o aplicaţie inedită pentru donarea de mâncare care a fost lansată oficial recent, mai exact în luna martie. Prin Share Food cei care doresc vor putea să își doneze mâncarea rămasă, în loc să o arunce. Aplicaţia se adresează persoanelor juridice.

 


 

 

Etichete: o masa calda
Ultimele Stiri
abonare newsletter