Actualitate

3.000 de spectatori au sfidat ploaia la gala de deschidere TIFF. Moment emoţionant dedicat Doinei Cornea

3.000 de spectatori au participat vineri seară la Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ajuns anul acesta la a 17-a ediţie, în cadrul căreia a fost proiectat un documentar de scurt metraj despre disidenta anticomunistă Doina Cornea, în semn de omagiu faţă de una dintre cele mai cunoscute personalităţi ale Clujului.

Cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania a început, vineri seara, cu proiecția sold out a controversatului film israelian Foxtrot. Ploaia puternică s-a oprit chiar înainte ca filmul multi-premiatului regizor Samuel Maoz să fie proiectat, în premieră națională, pe cel mai mare ecran din țară, în prezența a 3000 de spectatori, la Gala de deschidere TIFF 2018.

„TIFF 2018 este o ediție aflată sub semnul excelenței cinefile, a provocării, a nostalgiei și a melancoliei’’, a subliniat Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului. El i-a îndemnat pe toți iubitorii de film să-l redescopere pe marele cineast Ingmar Bergman în retrospectiva Bergman100 pregătită de către festival și să urmărească cele 10 titluri care sfidează normele actuale din secțiunea „A fi sau a nu fi politic corect?”.


Două mari personalități ale României au fost omagiate în deschiderea TIFF 2018. Mihai Chirilov i-a dedicat această ediție marelui regizor Lucian Pintilie. În memoria regretatei Doina Cornea, unul dintre cei mai puternici opozanți ai regimului comunist, în seara de gală a rulat pe cel mai mare ecran din România scurtmetrajul Păpușa, în regia lui Marius Dumitru Șopterean, despre lupta celei care a fost un simbol al curajului și al rezistenței în istoria recentă a României.

Preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, a declarat în cadrul Galei că ideea proiectării documentarului "Păpuşa", realizat în 1993 de regizorul de origine clujeană Marius Şopterean, astăzi profesor atât la UNATC, cât şi la Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB, a apărut din dorinţa de a aminti de fosta disidentă Doina Cornea, care a murit în urmă cu doar câteva săptămâni. Luna aceasta ea ar fi împlinit 89 de ani. Titlul filmului face referire la păpuşa folosită de Doina Cornea pentru a ascunde diverse scrisori pe care le trimitea în Occident.


Vorbind despre festivalul ajuns anul acesta la ediţia a 17-a, Tudor Giurgiu a afirmat că TIFF-ul a crescut de la un an la altul, ajungând astăzi să fie nu doar iubit în România, ci şi apreciat pe plan internaţional.

"Trebuie să îl facem mai bun, nu mai mare. Avem la această ediţie filme din 51 de ţări. Avem, printre altele, retrospectiva Ingmar Bergman, avem filme care s-au turnat la Cluj, un regizor japonez a filmat un film horror şi la Salina Turda, dar şi o expoziţie cu fotografii ale regizorului Lucian Pintilie", a spus Giurgiu.


Şopterean a relatat un fragment dintr-o mai veche discuţie pe care a purtat-o cu Doina Cornea, chiar în perioada în care a realizat un documentar despre regretata disidentă. „Privea în faţa acelei ferestre pe care se vedea că plouă, că vine iarna, că vin iernile… Şi mă întreabă: «e bun ceaiul?»; «da, da e foarte bun». Şi atunci mă priveşte cu atenţie, priveşte pe fereastră către iarnă, către iernile care urmau să vină, după care îmi spune: «nu-i aşa, Marius, că mă pricep să fac ceaiuri mai bine decât revoluţii?»”.

La final, Tudor Giurgiu şi-a exprimat speranţa că cei vinovaţi de tot ceea ce s-a întâmplat în timpul Revoluţiei vor plăti pentru tot răul făcut.


„Eu sper că, probabil, copiii noştri vor trăi alte vremuri, mă refer la vremuri în care cei vinovaţi pentru dezinformări şi pentru carnagiul din decembrie să fie traşi la răspundere”, a spus Giurgiu.

Filmul ales de organizatori pentru Gala de deschidere a fost "Foxtrot", o dramă controversată inspirată de conflictul israeliano-palestinian, care a fost proiectat în prezenţa regizorului Samuel Moaz. La eveniment a participat şi ambasadoarea Israelului la Bucureşti, Tamar Samash.


Tamar Samash, Ambasadoarea Israelului în România, a pășit vineri seară pe covorul roșu alături de echipa de producție a filmului. Regizorul Samuel Maoz, starul israelian Lior Ashkenazi și tânărul actor Yonaton Shiray s-au declarat copleșiți de atmosfera din Cluj. Samuel Maoz se va întâlni cu publicul clujean și duminică, de la ora 17:00, fiind invitatul special al primei întâlniri dintre invitații festivalului și cinefili în TIFF Lounge.

"Foxtrot", peliculă lansată în cadrul Festivalului de la Veneţia, îi are în centrul acţiunii pe soldaţii, taţii şi fiii naţiunii, este una amuzantă, tragică - şi una care nu ia prizonieri. Regizorul Samuel Maoz şi-a câştigat renumele internaţional încă de la debutul în lungmetraj cu "Lebanon" (2009), care a fost prima producţie israeliană premiată cu Leul de Aur la Veneţia, filmul fiind prezentat un an mai târziu la TIFF.

La Gala de deschidere din Piaţa Unirii, situată în centrul municipiului Cluj-Napoca, au participat peste 3.000 de persoane, printre care şi primarul Emil Boc, dar şi membrii juriului competiţiei TIFF. În ciuda ploii care a pornit cu doar un sfert de oră înainte de ora programată pentru primirea spectatorilor, organizatorii au reuşit să se încadreze în programul stabilit.

În discursul său, primarul Emil Boc i-a mulţumit lui Tudor Giurgiu.

“Ce face Tudor Giurgiu e un lucru extraordinar. Mulțumesc Tudor pentru ceea ce ai făcut pentru acest minunat oraș. Dacă TIFF-ul a început ca un brand al Clujului, cred că sunteți de acord cu mine că acum Clujul începe să devină un brand al Festivalului Internațional de Film Transilvania”, a spus Boc.

Aproape 900 de invitați sunt așteptați la Cluj pe perioada TIFF 2018. Printre ei, Márta Mészáros, autor de marcă al cinematografiei maghiare, care luni seară, la Cinema Florin Piersic,  va primi Premiul pentru întreaga carieră. Evenimentul va fi marcat de proiecția Aurora Boreală/ Aurora Borealis (2017), cel mai recent film pe care regizoarea îl semnează.

La ediţia din acest an vor fi proiectate 227 de filme din 51 de ţări, dintre care 178 de lung metraj. TIFF.17 are loc la Cluj între 25 mai şi 3 iunie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter