monitorulcj.ro Menu
Actualitate

UBB va avea prima orchestră simfonică universitară din România

Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj va înfiinţa o orchestră simfonică de amatori, formată din studenţi şi cadre didactice de la diferite facultăţi.

Dirijorul Radu Gabriel Ciorei a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că proiectul este o premieră naţională, că este dedicat Centenarului Marii Uniri şi că un prim concert va fi susţinut luni, sub bagheta sa şi cea a dirijorului argentinian Jose Maria Ulla.

"Este un proiect de suflet, care se armonizează cu ce există în lume şi în Europa. Sunt aceste orchestre ale universităţilor. Partea interesantă este că e un alt fel de a vedea lucrurile, cultura, muzica; adică, noi facem muzică de plăcere, nu este orchestră remunerată, este o chestiune opţională. La nivelul acesta de orchestre simfonice ale marilor universităţi există o asociaţie europeană, cu Sorbona şi cu celelalte mari universităţi, iar România nu există pe această hartă. Deci, vom fi pionieri absoluţi şi va fi prima orchestră universitară din România în acest cadru select", a spus Radu Ciorei în conferinţa de presă susţinută alături de Jose Maria Ulla şi de prorectorul UBB Mihaela Luţaş, potrivit Agerpres.

Un prim concert în cadrul proiectului va fi susţinut luni, cu intrare liberă.

UBB organizează, în parteneriat cu Ambasada Argentinei în România, cu ocazia Zilei Naţionale a acestei ţări, un concert simfonic extraordinar. Concertul va avea loc luni, 28 mai 2018, de la ora 19.00, în Sala Auditorium Maximum a Universităţii Babeş-Bolyai, sub baghetele dirijorilor Radu Gabriel Ciorei (România) şi Jose Maria Ulla (Argentina). La concert va participa şi Ansamblul folcloric Mugurelul al Universităţii Babeş-Bolyai.