Actualitate

Trafic în era digitală. Comanzi droguri, plăteşti cu Bitcoin şi le vinzi pe Snapchat

Un tânăr de 19 ani, arestat preventiv, a comandat droguri pe Darknet – reţeaua de internet pentru infracţiuni, le-a plătit cu moneda virtuală Bitcoin şi le-a oferit spre vânzare consumatorilor din Baia Mare şi Cluj prin Snapchat.

Gelu Cătălin Horotan (19 ani) din Baia Mare se află în arestul IPJ Cluj fiind cercetat de DIICOT pentru trafic de droguri, scrie clujust.ro.

Potrivit procurorilor “începând cu 2016 inculpatul a început să distribuie şi să vândă droguri de risc, respectiv cannabis unor persoane care au fost identificate doar parţial. Din declaraţiile acestor persoane rezultă că fiecare dintre acestea au cumpărat în mod repetat astfel de droguri de la inculpat, unele persoane cu o frecvenţă chiar de două ori pe săptămână la preţul de 50 de lei doza (…) În cursul anului 2017 inculpatul a fost depistat la festivalul Electric Castle, mai întâi având asupra lui o doză de cannabis, iar după 10 minte de la încheierea primului process-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, a fost depistat din nou având asupra lui 19 doze, 12 pliculeţe de cocaină în amestec cu alte substanţe (…) În ultima parte a anchetei, respective din data de 27 martie 2018, au apărut şi elemente noi care conturează continuitatea acestei acţiuni a inculpatului de a distribui droguri nu numai pe raza municipiului Baia Mare, dar şi în judeţul Cluj. Au fost primite şi unele informaţii cu privire la faptul că drogurile au fost procurare prin Darknet, respective prin reţeaua de internet care asigură o anonimitate utilizatorului şi care este dedicată şi folosită în principal pentru comiterea de infracţiuni”.


În 27 martie, cu ocazia percheziţiei domiciliare şi auto efectuate asupra tânărului s-au găsit în autoturismul folosit de acesta un colet venit din ziua precedentă cu privire la care inculpatul a declarat iniţial că este o comandă pe care a făcut-o pentru ceară de epilat, dar fiind examinat coletul s-a constatat că sub un strat subţire de ceară erau dissimulate cele patru colete de cocaină, fiecare cutie conţinând 200 de grame de cocaină amestecată cu alte substanţe.

La momentul respectiv, inculpatul a spus că a comandat drogurile de pe internet, de pe reţeaua Darknet pentru a le comercializa ulterior, iar plata urma să fie făcută prin Bitcoin, care de asemenea asigură anonimitatea tuturor utilizatorilor fiind extreme de dificil de depistat circuitul financiar.


Potrivit procurorilor “fapta constituie o ameninţare la adresa ordinii publice prin modul de comitere, prin durata de timp, prin diversitatea drogurilor şi prin aria teritorială prin care a acţionat inculpatul şi prin modul insinuos prin care au fost procurate drogurile, respectiv cu măsuri de precauţie de nume anonim. Chiar şi în relaţia cu consumatorii, inculpatul a folosit o aplicaţie, Snapchat, care are ca specific faptul că mesajele se autodistrug într-un timp foarte scurt şi este aproape imposibil de găsit urme ale acestor comunicaţii”.

În ceea ce priveşte marfa găsită la tânăr, DIICOT arată că valoarea de piaţă a acesteia este de 80.000 de euro dacă se ia în considerare faptul că la ora actual un gram de cocaină se vinde cu 100 de euro. Procurorii au mai arătat că acei consumatori identificaţi erau elevi la data la care inculpatul le-a furnizat droguri.


În motivarea judecătorului care a decis arestarea preventivă a tânărului se arată că acesta a plătit unei persoane din străinătate suma de aproximativ 10.000 de lei în moneda virtual bitcoin şi că datele persoanelor care apar în coletul identificat, respectiv expeditor şi destinatar, sunt fictive.

abonare newsletter