monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Proiectil activ găsit de un grup de copii din Câmpia Turzii

Un proiectil rămas din al doilea război mondial a fost găsit duminică în zona cartierului Lut, din municipiul Câmpia Turzii.

Echipa pirotehnică a ISU Cluj s-a deplasat de urgență pentru a asana terenul de muniția rămasă neexplodată şi pentru a verifica dacă au mai rămas și alte elemente de muniție.

„Poliția a limitat accesul în zonă până la sosirea pirotehniștilor din cadrul ISU Cluj. Muniția a fost identificată ca fiind un proiectil de aruncător, calibru 82 mm, în stare avansată de degradare și cu mijlocul de inițiere montat, ceea ce  încadrează proiectilul în categoria munițiilor foarte periculoase.


Pirotehniștii au solicitat informații despre locul și împrejurările în care a fost găsit, pentru a putea cerceta zona în vederea identificării altor elemente de muniții rămase în zona respectivă, moment în care au aflat că proiectilul a fost găsit de un grup de copii, care l-au mutat din poziția inițială. Totuși unul dintre copii a recunoscut pericolul reprezentat de muniție și a anunțat situația prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Echipa pirotehnică a ISU Cluj a recuperat de la începutul acestui an, de pe raza județului, 980 de muniții și elemente de muniții”, spun reprezentanţii ISU într-un comunicat de presă.  


Ce trebuie să faceţi în cazul descoperirii muniţiilor

a) anunțați prin numărul unic de urgențe 112 descoperirea muniţiilor rămase neexplodate și nu mişcați muniţia descoperită;


c) nu încercați să dezmembrați elementele de muniție sau să le predați în vederea valorificării deşeurilor metalice;

d) nu folosiți muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor dispozitive;


e) nu loviți, taiați sau demontați elementele de muniţie neexplodată;

f) nu aprindeți focul în apropierea elementelor de muniţie descoperite;