Actualitate

Eseistul François Bréda a trecut la cele veșnice

Eseist, poet, critic literat, traducător, dramaturg, membru al Uniunii Scriitorilor din România, François Bréda a murit miercuri seara, la doar 62 de ani.

François Bréda a fost unul dintre cele mai importante personalități culturale clujene, fiind cunoscut în special pentru rolul său în crearea Clubului de Lectură „Nepotu' lui Thoreau” din Cluj, unde au fost prezenți, de-a lungul anilor, unii dintre cei mai importanți scriitori români.

Cine a fost François Bréda?

După terminarea liceului la Deva, devine student la Facultatea de Filologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, la secția maghiară-franceză. Între 1977 și 1979 este redactor responsabil al paginilor în limba maghiară la revista studențească de cultură Echinox, fondată de Ion Pop, Marian Papahagi, Eugen Uricaru și Ion Vartic. În 1979 organizează la Cluj-Napoca prima vizită de întîlnire a filosofului Constantin Noica cu membrii echinoxiști. Între 1977 și 1984 este membru al cenaclului literar Gábor Gaál din Cluj-Napoca. În 1979 este numit profesor la Școala Generală din Huedin. Din 1979 pînă în 1984 este redactor responsabil al paginilor în limba maghiară la revista studențească de cultură Napoca-Universitară din Cluj-Napoca. În 1984 devine masterand la Universitatea din Nantes și va obține diploma de Studii Aprofundate avînd specializarea în domeniul literaturii franceze și cele comparate. Din 1984 pînă în 1991 predă limba și literatura franceză la Angers, Cholet, Saint-Macaire-en-Mauge, în diverse localități din Île-de-France (Faremoutiers, Pontault-Combault, Coulommiers, Saint-Maur-des-Fossés) și este doctorand la Universitatea din Angers cercetînd istoria literaturii franceze din secolul XX sub conducerea profesorului universitar Georges Cesbron. Devenind membru al asociației culturale Présence de Gabriel Marcel, îi va întîlni pe Paul Ricoeur, Claude Aveline, Jeanne Parain-Vial, Robert Amadou, Pierre Aimé-Touchard, Georges Lubin, Pierre Boutang, Jean-Marie Lustiger, André Comte-Sponville și alte personalități remarcabile din viața culturală franceză. În același timp, corespondează cu Samuel Beckett, Philippe Soupault, Xavier Tilliette pe tema criticii literare și dramatice a lui Gabriel Marcel. În 1990 devine secretar de redacție la revista culturală Jelenlét din Cluj-Napoca și redactor la filiala clujeană a editurii Kriterion din București. Din 1991 pînă în 1994 este profesor de limba franceză la Liceul Sámuel Brassai și coordonator al cenaclul literar György Bretter din Cluj. În 1995 devine lector la Catedra de Teatru a Facultatății de Litere din Cluj-Napoca. Între 1991 și 1996 este redactor responsabil al paginilor francofone la revista Echinox. Obține diploma de doctor în științe filologice, specialitatea Teoria Literaturii și Estetică, în 1999 la Universitatea Babeș-Bolyai, cu teza La critique littéraire et dramatique de Gabriel Marcel, coordonată de către profesorul universitar Mircea Muthu. Începînd din 2007 este membru fondator și coordonator al seratelor literare Insomnia din Cluj-Napoca ce își desfășoară activitățile sub egida Uniunii Scriitorilor din România. Împreună cu Ștefan Manasia și János Szántai, este membru fondator și coordonator din anul 2008 al Clubului de Lectură Nepotul lui Thoreau din Cluj.

Etichete: moarte
abonare newsletter