Actualitate

Primăria dă tonul și trece pe mașini electrice

Primăria Cluj-Napoca va renunța în perioada următoare la mai multe autoturisme din parcul auto și va achiziționa autovehicule electrice noi.

Potrivit unui proiect de hotărâre, Primăria municipiului Cluj-Napoca intenționează să participe la programul de stimulare a înnoirii parcului auto național și la programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic și va achiziționa trei mașini pur electrice noi.

“În parcul auto propriu figurează trei autovehicule neutilizate din cauza uzurii fizice avansate. Având în vedere durata de utilizare de peste 15 ani, cât și starea tehnică precară a acestora, se impune înlocuirea parcului auto aflat în funcțiune. Autoturismele sunt un Daewoo Nubira (CJ 06 CLC), un Ford Mondeo (CJ 04 XCLC) și o Skoda Octavia (CJ 26 CLC)”, susține Primăria Cluj-Napoca.


Persoanele juridice care doresc să achiziționeze autovehicule noi, mai puțin poluante, beneficiază de fonduri nerambursabile de la Fondul de Mediu sub forma primei de casare în cuantum de 6.500 lei/autovehicul casat. Ecotichetul se acordă în cuantum de până la 45.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric. Astfel, o maşină electrică poate fi cu 11.200 de euro mai ieftină pentru cumpărător.

Municipalitatea spune că diferența de preț va fi suportată din bugetul local pe 2018.


O simplă verificare a ofertei de maşini strict electrice de pe piaţa autohtonă arată că românii care îşi doresc un astfel de vehicul au la dispoziţie doar zece modele, scrie capital.ro. Cel mai ieftin vehicul electric disponibil în acest an este Volkswagen e-Up!. Acesta are un preţ de 25.838 de euro, fapt ce îl poate duce, odată cu bonificaţiile oferite de stat la doar 14.638 de euro.

Cel mai scump model 100% electric existent pe piaţa autohtonă este Mercedes-Benz Clasa B. Sau, mai exact, B 250 e. Preţul vehiculului este de 39.151 euro dar, după aplicarea tuturor bonificaţiilor, clienţii îl pot achiziţiona cu circa 27.951 de euro.


De asemenea, merită luat în calcul faptul că, deşi există pe şoselele noastre vehicule Tesla - Model S sau Model X –  marca nu are reprezentanţă în România şi, prin urmare, nu poate beneficia de subvenţii.

Recent, Emil Boc spunea că Primăria Cluj-Napoca a depus cereri de finanțare de peste 100 de milioane de euro pentru susținerea transportului electric nepoluant în oraș: 30 autobuze electrice, 50 troleibuze și 24 tramvaie.


Mai mult, Primăria Cluj-Napoca a achiziţionat 30 de autobuze electrice pentru transportul public, primele 11 vehicule urmând să fie puse în circulație în această lună.

abonare newsletter