monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Eurodeputatul Daniel Buda, poziție fermă: ”Nu sunt de acord ca fermierii-pensionari să fie excluși de la subvenție”

Cumularea pensiei cu subvenția agricolă ar putea fi interzisă după 2020 astfel fermierii fiind nevoiți să aleagă una dintre drepturile financiare. Este o propunere care ia contur la Bruxelles dar nu toți europarlamentarii sunt de acord cu măsura ce se regăsește într-un document-raport din Parlamentul European.

Daniel Buda, eurodeputat român afirmă vehement că fermierilor trebuie să li se permită să beneficiază de ambele, fiind de părere că atât pensia cât și subvențiile obținute în cadrul unei exploatații agricole pot coexista. ”Pensie, fie ea și decentă, sau subvenții din agricultură?! O întrebare care s-ar putea să primească un răspuns din partea Comisiei Europene! Din partea mea, un mare “NU”!”, arată Buda pe pagina proprie de Facebook.

 


Acesta arată că personal a votat împotriva acestui amendament. ”Fără discuție, vorbim de fermierii activi care fac agricultură. Dincolo de aspectele posibile de neconstituționalitate, în România procesul de întinerire a agriculturii poate cunoaște pârghii de altă natură. În mod cert, agricultura viitorului nu poate fi sustenabilă şi performantă fără ca tinerii fermieri să aibă susţinere financiară şi acces la mecanime tehnologice de ultimă generație. Rămâne ca la momentul potrivit reprezentații României din Consiliul European să se opună acestei prevederi care de altfel ar fi și foarte greu de implementat în statele membre. În cadrul Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei membru sunt, a fost adoptat proiectul de raport privind “Punerea în aplicare a instrumentelor PAC pentru tinerii fermieri în UE după reforma din 2013”. La acest raport am adus o serie de amendamente care au fost adoptate. Un prim amendament subliniază faptul că tinerii fermieri au o mai mare deschidere către punerea în aplicare a progreselor tehnologice și a inovațiilor în sectorul agricol iar în acest sens este recomandat să se acorde în continuare sprijin „Schemei pentru tinerii fermieri” și să se crească peste 2% nivelul maxim al alocărilor din fonduri naționale pentru a se încuraja înnoirea generațiilor și eliminarea pragului de 25% din plata de bază. De asemenea, este necesară alocarea din cadrul sub-plafonului de peste 2% a unei sume forfetare consistente care să contribuie în mod real la atragerea și menținerea tinerilor în mediul rural”, a subliniat Buda, potrivit agrointel.ro

Daniel Buda a aminitit și de un alt amendament care se referă la sprijinul pentru tinerii fermieri, care ar trebui acordat de la momentul intrării acestora în sistem până la vârsta de 40 de ani. ”Am invitat cu această ocazie Comisia Europeană Comisia să propună măsuri de sprijin pentru investiții în agricultura inteligentă cu scopul de a facilita accesul tinerilor fermieri la progresele tehnologice. Un alt amendament salută faptul că reforma Politicii Agricole Comune (PAC) din 2014-2020 a introdus noi măsuri de sprijinire a tinerilor fermieri care doresc să înființeze exploatații agricole însă trebuie exprimată preocuparea cu privire la faptul că nivelul sarcinilor administrative constituie o piedică în calea celor care doresc să beneficieze de aceste măsuri. Gestionarea globală a plăților directe și măsurile programului de dezvoltare rurală este considerată foarte complexă și dificilă, în special pentru noii fermieri care nu cunosc sistemul de plăți, un process real de simplificare fiind mai mult decât necesar”, a punctat eurodeputatul.