monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Muniţie neexplodată din Al Doilea Război Mondial, descoperită la Gherla

Peste 140 de elemente de muniție rămase neexplodate din Al Doilea Război Mondial au fost descoperite pe un teren agricol din apropierea municipiului Gherla.

Potrivit unui comunicat de presă al ISU Cluj, miercuri, 25 aprilie, în jurul orei 16.00, un apel la 112 anunţa identificarea, pe un teren agricol din apropierea municipiul Gherla, a șapte elemente de muniție rămase neexplodate din al doilea război mondial.

“Echipa pirotehnică a ISU Cluj s-a deplasat pentru a asana terenul de muniția rămasă neexplodată, respectiv a verifica zona, dacă au mai rămas și alte elemente de muniție îngropate în pământ.  Până la lăsarea întunericului, au fost identificate 143 de proiectile explozive, calibru 75 mm, care au fost dezgropate din pământ şi au fost transportate în siguranţă la depozitul destinat păstrării muniției, în vederea distrugerii controlate, alături de alte elementele de muniție recuperate de către echipa pirotehnică pe raza județului Cluj. În cursul dimineții de joi, 26 aprilie, au fost reluate acțiunile de asanare de către echipa pirotehnică în zona indicată prin apelul inițial, care a mai identificat încă 33 de proiectile, până la ora 15.00”, transmite ISU Cluj.

Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate pompierii reamintesc câteva măsuri preventive: anunțați prin numărul unic de urgențe 112 descoperirea muniţiilor rămase neexplodate și nu mişcați muniţia descoperită; nu încercați să dezmembrați elementele de muniție sau să le predați în vederea valorificării deşeurilor metalice; nu folosiți muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor dispozitive; nu loviți, taiați sau demontați elementele de muniţie neexplodată; nu aprindeți focul în apropierea elementelor de muniţie descoperite.