Actualitate

Cristina Clima, o tânără din Republica Moldova, încearcă să unească artiștii români de pretutindeni

Cristina Clima este o tânără din Republica Moldova care din iubire pentru țara ei, pentru Cluj și pentru artă, a decis să creeze o asociație care să devină un liant pentru artiștii români. Deși asociația Apartanența are doar două luni de existență, proiectul a început deja să capete contur.

Cristina Clima are doar 22 de ani, însă o experiență de viață pe care mulți doar tânjesc să o aibă. S-a născut într-un sătuc din Republica Moldova, iar în 2014 a decis să vină în România, iar Clujul a fost cea mai mare dorință a ei. În acest moment este în primul an la master și studiază Publicitatea în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării. Este îndrăgostită de Cluj, de artă și îi place să fie înconjurată de artiști, de oameni care caută ceva dincolo de rutină.

Un ONG din dragoste pentru apartanență, artă și artiști

Tânăra este mereu veselă, vorbește în cadrele oficiale fără cea mai mică urmă de accent moldovenesc, însă când se află într-un cadru intim, relaxat, glasul ei face tumbe și moldoveanca din ea iese la suprafață. Este mereu pe fugă sau vorbește mereu la telefon, subliniind repede în agendă lucrurile care trebuie rezolvate cât mai urgent. Cu toate astea, mereu are timp de un zâmbet și de câteva vorbe. Cristina este mereu ocupată fiindcă la începutul acestui an a reușit să înființeze un ONG, din nevoie de apartenență, după cum îi spune și numele, o asociație care dorește să fie un liant între artiștii români de pretutindeni, fiindcă ea crede cu adevărat că arta poate rupe orice graniță, orice barieră socială.


„Am reușit în acest an, după mulți ani de activitate în domeniul ONG, să găsesc o nișă în care se poate să mă identific și am înființat o asociație, un ONG care se numește Apartenența, cu un grup de tineri, și ei originari din Republica Moldova. Lucrăm pe proiecte culturale prin care ne propunem să creăm un dialog între artiștii din România și cei din Republica Moldova, să încurajăm proiecte culturale de peste Prut și să promovăm arta de acasă aici, în România”, povestește tânăra.

Un dialog între artiștii de peste Prut și cei din România

Astfel, această mână de oameni în frunte cu Cristina, au reușit să demareze în doar două luni de la înființarea asociației, primul lor proiect, iar pentru toamna acestui an pregătesc un eveniment de amploare, care să aducă artiștii împreună.


„În două luni am inițiat primul nostru proiect, Arta ne unește, iar primul eveniment a fost pe domeniul teatrului, în colaborare cu Teatrul Geneza Art din Chișinău, alături de care organizăm două spectacole aici în Cluj. Unul a avut loc marți (Cutia Neagră), iar următorul are loc joi, (Invitația la vals de Mihail Drumeș) la Casa de Cultură a Studenților. În aceste două luni am reușit să ne formăm în mare parte echipa și urmează să o definitivăm. Am scris proiecte, am primit finanțări de la autorități și ne propunem să ne dezvoltăm pe parte de scriere de proiecte. Avem planuri ambițioase, planificăm ceva și pentru toamnă, un festival cultural, care se va numi Vin din Basarabia. Am vrea să se concentreze pe teatru, muzică și dans și timp de un weekend să aibă loc evenimente culturale în colaborare cu tineri artiști din Republica Moldova, din Cluj și din alte orașe din România. Ne-ar plăcea să extindem festivalul și dincolo de aceste trei ramuri propuse, să mergem și pe parte de expoziții de fotografie sau de pictură, lansări de carte sau întâlniri între artiști. Ceea ce încercăm noi să facem nu este neapărat să promovăm arta de peste Prut, chiar dacă este unul dintre obiective. Scopul nostru este să creăm un dialog între artiștii de acolo și cei de aici, de a dezolva colaborări pe termen lung”, explică basarabeanca.

Cristina Clima a ales să meargă pe o nișă prea puțin exploatată, creând astfel această asociație care să încerce să unească oamenii de artă români de pretutindeni.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter