Actualitate

Gunoaiele clujenilor, între ruina Centrului de Deșeuri și umplerea rampei temporare a RADP

Activiștii susțin că până în luna august platforma de depozitare temporară a RADP se va umple, fără ca gunoaiele Clujului să poată fi duse la Centrul de Deșeuri, în prezent, o ruină.

“Am filmat cu drona la rampa RADP. Din imaginile și datele GPS furnizate de dronă am construit modelul 3D al muntelui de gunoi și i-am calculat volumul. Iese 144.885,25 metri cubi. Asta înseamnă aproximativ 270.000 tone. Capacitatea autorizată a rampei e de 358.000 tone. Clujul produce anual 200.000 tone de gunoi. Faceți aritmetica: în patru luni gunoiul ne va fi la gât. Soluția? Desigur, există: în discursul politic administrativ și în acțiuni verbale. Se numește Centrul de Management Integrat al Deșeurilor. Acolo ar trebui dus gunoiul Clujului. În realitate, un șantier gol, unde după 6 ani de zile nici măcar curentul nu e tras, cu instalații neterminate și în lipsă, și un deal care vine peste ei. În lipsă de CMID, Primăria cere autorizarea unui nou munte de gunoi temporar”, spune activistul Szakáts István.

Acesta mai spune că rampa RADP mai are o problemă, și anume levigatul.


“Autorizația din 2015 prevede un bazin de colectare a levigatului de 20mc. La un munte de gunoi de 150.000mc, construit pe 10.000mp? Ia calculați de câte ori se umple asta la o ploaie banală de 10L/mp. Cât de des se vidanjează? Și unde se duce levigatul? Stația de osmoză inversă a levigatului de la baza dealului marca Alin Tișe - nepornită și nepornibilă - ar prelucra 165mc de levigat pe zi. La rampa RADP levigatul băltește la suprafață din 2015. Așa a apărut, precum se vede, un nou bazin de tratare a levigatului, în trei compartimente. Au început să-l cofreze acum trei săptămâni. Lângă, va fi pusă o stație de tratare a levigatului prin filtrare. De ce preferă totuși Primăria să-și facă propria stație de filtrare? Că pe măgăoaia lui Tișe nu se poate conta (…) Acum doar curg pâraiele de levigat pe lângă drumul care duce de la Rampă spre Centură. Vineri am văzut copii jucându-se în ele. În curând se va scoate la consultare publică noul proiect de Autorizație de Mediu. Cu toate că deja ne dăm seama: autorizația nu reînnoită ar trebui, ci retrasă. Imaginea asta cu copii care se joacă în pârâul cu levigat pe mine unul mă bântuie”, mai spune Szakáts.

Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Cluj spun că nu există la acest moment o altă solicitare privind un nou acord de mediu semnat de RADP. Reamintim că anul trecut la rampa temporară a RADP au avut loc peste 30 de incendii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter