Actualitate

Parcul Central s-a transformat pentru o zi în zonă de război - FOTO

Luni, în Parcul Central, zeci de militari supravegheau zona. Nu a fost vorba despre vreun atac, ci a fost Sărbătoarea Forțelor Terestre, marcată printr-o serie de evenimente și demonstrații.

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Forțelor Terestre la Cluj-Napoca, personalul militar și civil din unitățile Diviziei 4 Infanterie „Gemina” dispuse în garznizoanele județului Cluj, au organizat o serie de activități pentru copii.

Expoziție de armament și activități pentru copii

Clujenii care au trecut prin Parcul Central au putut să vadă îndeaproape cum arată echipamentele și armamentul militarilor români. Aleile parcului au fost umplute de transportoare amfibii blondate, mașini de luptă din dotarea forțelor antiaeriene, tunuri ovuziere, autovehicule de recuperare-evacuare și autotractoare, dar și aquator, barcă pneumatică sau snowmobil.


Militarii așteptau pregătiți, lângă armament pentru a putea să le explice curioșilor ce sunt și cum se folosesc. În timp ce unii clujeni au vrut să vadă cum se simte o astfel de armă în mână, alții au preferat să admire de la distanță.

„Se lansează, se ochește și se conduce racheta pe fir. Vrei să te uiți și tu?”, îl întreabă un cadru militar pe un copilaș de doar câțiva anișori despre Racheta 9K111-2, care se apleacă și se uită curios la aparatul care o controlează.


Câțiva pași mai încolo, un alt soldat învață un alt copil despre componentele unei bărci de asalt. Cel mic întinde mâna și exclamă vesel:

„Asta-i vesta de salvare!”, mândru că știa.


Într-un transportor amfibiu blindat de cercetare tab c-79 se urcă trei tineri pentru a empatiza cu cei care merg în misiune.

„Tu ai mers vreodată cu chestia asta?”, întreabă o tânără. Soldatul zâmbește și dă din cap afirmativ.


Câțiva metri mai încolo, clujenii admiră corturile camuflate, în timp ce zeci de copii se întreceau în concursuri recreative, sub deviza #WeAreNATO (concurs de desene pe asfalt și concurs sportiv cu obstacole hazlii). Alții au admirat proiecții de filme militare și expoziția de fotografie realizată de Studioul Cinematografic al Armatei și reprezentații ale Teatrului de păpuși Puck. Cei mici s-au adunat de asemenea în jurul unui soldat să îi picteze pe față în culorile clasice de camuflaj.

Un bărbat îmbrăcat din cap până în picioare într-un costum complex de camuflaj se adăpostește la umbră, privindu-i pe copiii care se distrează pe tiroliană sau se ascund în adăposturile improvizate. Un băiețel îl întreabă dacă nu îi este cald.


„Nu, fiindcă stau la umbră”, îi răspunde răbdător bărbatul.

Sunete de război

Liniștea și distracția au fost însă brusc întrerupte de două elicoptere care au început să survoleze deasupra parcului, în timp ce patru avioane militare zburau peste oraș. Clujenii au fost apoi tulburați de sunete de mitraliere. Însă, în loc să fugă cât mai departe, oamenii s-au grăbit să se apropie, curioși să vadă cum ar arăta echipajele militare în acțiune.

În zona lacului și a casinoului a avut loc un exercițiu demonstrativ al cercetașilor Regimentului 317 ISR „Vlădeasa” cu sprijinul mijloacelor tehnice ale Bazei 71 Aerială „General Emanoil Ionescu” și în cooperare cu militari din Brigada 6 operații Speciale „Mihai Viteazul”. În scenariul exercițiului au fost incluse inserția echipei de atac, realizarea sprijinului de foc, anihilarea santinelelor de către echipa de siguranță, capturarea liderului și exfiltrarea forțelor.

"Am executat un exerciţiu tip pentru structurile de cercetare, de capturare a unui lider inamic. A constat în desfăşurarea mai multor elemente, cum ar fi inserţia echipei de siguranţă şi a celei de atac şi captură cu un elicopter IAR - 330 Puma - Socat, din care militarii au coborât în rapel deasupra lacului Chios din Parcul Mare, după care a urmat asaltul obiectivului şi capturarea liderului inamic, aflat într-o bază militară. Retragerea a avut loc cu o barcă pneumatică aflată tot pe lac. Acţiunea de la sol a fost sprijinită din aer de o celulă de elicoptere IAR - 330 de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, care a avut misiunea de a ni

După agitația cauzată de exercițiile demonstrative, care i-a făcut pe mulți dintre clujeni să tresară la gândul unui eventual atac, peste parc s-a lăsat ușor liniștea și doar glasurile vesele sau curioase ale copiilor s-au mai auzit, până când a început concertul Muzicii Militare a comandamentului diviziei în foișorul din parc.

Seria de evenimente s-a încheiat cu un concert de muzică dedicat Zilei Forțelor Terestre, la care au contribuit invitați interpreți și ansambluri de muzică populară și ușoară.

 

abonare newsletter