Actualitate

Colegiul „George Coșbuc” din Cluj a prins puțină culoare datorită unei picturi realizate de elevii școlii

Fiindcă a vrut ca liceul în care învață să prindă puțină culoare, eleva Cătălina Milea, a venit cu o propunere inedită, aceea de a picta unul dintre pereții din curtea școlii. Pentru ca ideea ei să prindă contur, a fost nevoie de zeci de ore de muncă și 50 de voluntari.

În curtea Colegiului Național „George Coșbuc din Cluj-Napoca, se lucrează de zor. Elevi cu șorțurile și mâinile pline de vopsea, muncesc cu meticulozitate la realizarea unei picturi pe unul dintre pereții școlii.

O imagine în care se poate regăsi oricine

Printre elevi, încălțată cu o pereche de teniși legați cu panglici de culori diferite în loc de șireturi, supraveghiind lucrarea, se află și inițiatoarea proiectului, Cătălina Milea. Eleva este în clasa a IX-a și este cea care s-a implicat trup și suflet în realizarea acestui proiect care vrea să ilustreze o problemă reală a societății în care trăim.


„Era vehiculată inițial ideea unei transpuneri a comunității școlii noastre pe zidul care oricum arăta deplorabil astfel încât ne-am hotărât să îl estetizăm, să îl redecorăm într-o anumită manieră. Dacă inițial era vorba să ne punem amprentele, să scriem citate, eu am venit cu ideea să creăm o imagine unitară, o imagine care să semnifice ceva, să aibă mai multe nivele de lectură și să poată fi accesibilă oarecum pentru o masă mai largă. Erau mai mult idei de conflicte sau intrigi care să poată fi ilustrate în această imagine, era fie om versus societate, fie tehnologie versus natură. Am ales tehnologie versus natură deoarece este un conflict contemporan extrem de controversat cu care toți cred că ne putem identifica, astfel încât se poate remarca o intruziune pe mai multe straturi tehnologizate, dar cu toate acestea, niște forme organice care reprezintă natura răzbat mereu pentru că, până la urmă, nu putem fugi prea mult de rădăcinile noastre, oricât am încerca”, a explicat Cătălina Milea.

O ocazie de a face voluntariat

Proiectul face parte din activitățile la care elevii participă în cadrul Săptămânii Altfel și, cu toate că inițial trebuia realizat împreună cu un grup de profesioniști, în cele din urmă a devenit o ocazie pentru ca elevii liceului, dar și tineri de la alte școli clujene de a face voluntariat.


„Era ideea să lucrăm prima oară cu un grup de artiști profesioniști deoarce eu mă îndrept personal spre profesia de pictor, dar în momentul în care am văzut că foarte mulți oameni ar fi deschiși spre un asemenea tip de proiect, l-am transformat într-o activitate de voluntariat. Astfel, pe bază de formular, s-au înscris 50 de oameni atât din Coșbuc cât și din alte școli pentru a participa la acest proiect care m-au ajutat extrem de bine”, a spus inițiatoarea proiectului.

Școala susține inițiativele elevilor

Conducerea școlii și profesorii au susținut această idee încă de la început, pentru a le oferi elevilor șansa să înțeleagă că sugestiile lor sunt ascultate și pot fi puse și în practică.


„Mi se pare o idee bună, înveselește curtea, copiii lucrează, deci e ceva ce le aparține atât ca idee cât și ca realizare și asta mi se pare foarte important.  Este munca lor, noi doar i-am ajutat cu avizele necesare. Este prima inițiativă de genul acesta pe care am avut-o în cadrul liceului, însă sperăm că o să mai fie. Este foarte important să fie susținuți și să vadă că avem încredere în ei și că ceea ce fac este un lucru bun”, a declarat Livia Gheorghiu, directorul adjunct al colegiului.

Pictura murală are 72 de metri pătrați, lucrările au început în data de 4 aprilie și se preconizează să fie finalizate în următoarele câteva zile.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter