Actualitate

Un muzicolog clujean ne-a reprezentat la New York

Bianca Țiplea Temeș, conferențiar universitar în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a participat în cadrul unei conferințe care a avut ca subiect de discuție muzica în perioada post-globalizării, reprezentând astfel Clujul la nivel Internațional.

Conferențiar univ. dr. Bianca Țiplea Temeș a participat la confernița cu titlul ”Musicology in the Age of (Post)Globalization”, organizată de City University of New York și Brook Center, în perioada 4 – 6 aprilie, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la nașterea acestui vizionar în ale muzicologiei - Barry S. Brook.   

Activitățile întreprinse de acesta au fost diverse și au marcat adevărate pionerate în numeroase domenii: de la iconografie muzicală, istoria cataloagelor tematice, sociologia și estetica muzicii, folosirea computerelor în muzicologie, la simfonia franceză din secolul al XVIII-lea și muzica lui Haydn și Pergolesi.


În concordanță cu perspectiva internațională a muzicologului american, genericul conferinței a vizat o temă de maximă importanță și actualitate: schimbările politice și culturale ale secolului XX - XXI și felul în care acestea influențează muzicologia și demersurile de cercetare. În acest sens, prezentarea Biancăi Țiplea Temeș a surprins o panoramare a evoluției muzicologiei în România și modificările survenite odată cu schimbările de regim politic, abordând tema cu titlul: „From Communist Isolation to Globalized Networking: Romanian Musicology at the Crossroads” (De la izolarea comunistă la rețeaua globalizată: muzicologia românească la răscruce).

După această conferință, Bianca Țiplea Temeș a fost invitată să susțină o prelegere și la Universitatea din Alabama.


Muzicologul nu este la prima participare la un eveniment internațional despre muzică, Bianca Temeș fiind invitată și în toamna anului 2016 la University College Dublin pentru a susține un curs în cadrul seriei dedicate profesorilor invitați. Astfel există semne clare de recunoaștere a valorii școlilor românești peste hotare. 

 

Etichete: new york
Ultimele Stiri
abonare newsletter