Actualitate

Roland Miklos, un artist stradal duce muzica din Cluj prin marile orașe ale lumii

Roland Miklos la doar 25 de ani a reușit să se identifice prin arta lui pe care, de cele mai multe ori o împarte gratuit, pe stradă, clujenilor. Tânărul de aproape un deceniu cântă la saxofon și acum vrea să viziteze lumea, să îi încânte și pe alții cu muzica lui.

Străzile Clujului sunt animate de cum dă căldura de sunetele unui... saxofon. În Piața Muzeului, pe Bulevardorul Eroilor și chiar în inima clujului, muzica jazz te îmbie să zâmbești, să te oprești, să o asculți, să o simți și apoi să o urmezi ca să îl cunoști pe cel care, printr-un suflu reușește să creeze ceva magic.

Drumul spre Cluj pe sunete de saxofon

Roland este mereu vesel, mereu cu zâmbetul pe buze. Cântă la saxofon cu ochii închiși și parcă fiecare sunet îi invadează trupul și îi înalță sufletul câțiva metri deasupra capului. Chiar și pentru cei care nu sunt melomani, pasiunea cu care tânărul cântă la saxofon nu poate să nu fie observată.


Roland vine din satul Petreu, județul Bihor, iar Facultatea de Biologie l-a adus pe drumul Clujului, însă a venit cu saxofonul în spate, fiindcă pasiunea i-a fost insuflată chiar de tatăl său. Astfel, după ce a petrecut câteva ore „furând meserie” de la un saxofonist în vârstă, Roland s-a îndrăgostit iremediabil de acest instrument.

„Am început să cânt în urmă cu nouă ani, șase ani de zile am cântat populară maghiară, mergeam la nunți și după ce am ajuns în Cluj, fiindcă nu aveam bani, am început să cânt pe stradă. Prima dată am cântat fără negative, ceva bluesuri, am făcut ceva bani, era foarte ok, primeam un feedback bun”, a povestit Roland.


Văzându-l pe stradă, mulți oameni au început să îl cheme la diverse evenimente și așa, din vorbă-n vorbă, Roland a ajuns să fie extrem de apreciat pentru talentul său, mai ales că, printre artiștii stradali, nu are concurenți la acest instrument.

Roland cântă lounge, deephouse, jazz, drum & bass, electro, toate genurile muzicale și cu toate că și are un playlist de aproape cinci ore cu care poate să îi încânte pe ascultători. Însă, cu toate că primește laude din toate părțile, iar oamenii din satul său natal se mândresc cu el, Roland nu se lasă pe tânjală. Ba mai mult, repetă în fiecare zi câe 4-5 ore, după care iese pe stradă să îi încânte pe clujeni sau participă la evenimente, unde scopul lui este același.


Cu saxofonul pe străzile lumii

Deja sunt mai bine de trei ani de zile de când Roland Miklos îi încântă pe clujeni cu sunetele saxofonului său care răsună în centrul orașului. Însă, în urmă cu câteva zile a fost într-o scurtă excursie până în Praga, unde a făcut ce știe el mai bine: a cântat pentru trecători. Oamenii s-au adunat în jurul lui, au dansat, au cântat, iar această atitudine pe care nu a întâlnit-o în Cluj l-a făcut pe Roland să își dorească să exploreze și alte orașe împreună cu saxofonul său.

„Am mers în Praga împreună cu prietenii mei și mi-am dus saxofonul cu mine să cânt acolo. A ieșit un spectacol extraordinar! Oamenii au fost încântați, au dansat pe stradă. A fost genial. În experiența mea de aici nu am întâlnit așa ceva și nici nu cred că voi întâlni. Fiindcă acolo sunt mulți turiști, nimeni nu cunoaște pe nimeni și atunci sunt mai lipsiți de rețineri, se distrează fără să se le pese ce ar crede alții despre ei. Și cred că aici intervine o diferență culturală”, a spus saxofonistul.


Pe viitor Roland dorește să ajungă în cel puțin cinci orașe europene mari: Roma, Madrid, Veneția, Amsterdam, Paris, iar anul viitor ar vrea ca pentru două luni, să cânte pe străzile Americii.

Etichete: cluj saxofonist
Ultimele Stiri
abonare newsletter