Actualitate

Primele autobuze noi Mercedes au fost puse în circulație la Cluj. Ce linii vor deservi- FOTO

Primele 15 autobuze noi livrate de Mercedes au ajuns la Cluj-Napoca și deja au fost puse în circulație.

Mai multe autobuze de ultimă generaţie, cu grad redus de poluare, care sunt dotate cu wifi, dar şi cu un sistem audio de informare a nevăzătorilor şi trapă pentru cărucioare de bebeluşi, au fost puse joi în circulaţie de Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca.

Noile mijloace de transport în comun vor circula pe liniile 24, 24B, 48, 35 și 30.


“Punerea în circulație a 15 autobuze articulate va contribui la înnoirea flotei de transport a municipiului Cluj-Napoca. Pentru noi, creșterea confortului clujenilor în mijloacele de transport în comun reprezintă una dintre cele mai importante priorități pe care primărie le are. Pe de-o parte, dorim să prioritizăm transportul în comun în oraș, așa cum o fac și alte orașe europene și în al doilea rând să oferim condiții decente, civilizate, la fel ca în orașele europene pentru toți clujenii. Aceste autobuze noi vin să întărească confortul clujenilor în materie de transport public. Sunt autobuze de ultimă generație, cu toate dotările și facilitățile aferente, prin asta înțeleg aer condiționat, wi-fi, dar și podea joasă sau podea special adaptată pentru persoanele cu dizabilități inclusiv pentru accesul cu fotolile rulante și de asemenea pentru mămici sunt locuri speciale pentru cărucioare. Un autobuz are aproximativ 144 de locuri din care pe scaun sunt 39. Autobuzele vor deservi liniile mari de circulație pe axa est-vest sau pe liniile importante din oraș. Este un prim pas pe linia modernizării flotei de transport. Ea continuă celorlalte demersuri făcute împreună cu CTP”, a declarat joi primarul Emil Boc.

Primarul a mai spus că în luna mai vor mai sosi la Cluj-Napoca primele 11 autobuze electrice.


“Deja avem o comandă pregătită până la 40. De asemenea, sunt în procedură publică de licitație 22 de trmavaie, alte autobuze și troleibuze. Transportul public reprezintă viitorul mobilității urbane a Clujului. Vrem să contruim un oraș pentru cetățeni și nu un oraș pentru mașini. Vremea în care un om, o mașină stăpânea orașul a dispărut. Mobilitatea urbană se bazează pe transportul public, pe sisteme de sharing, pe zone pietonale”, a mai spus Boc.

Primarul spune că în viitor toată flota CTP va fi una electrică.


“În Germania, în două orașe, Dusseldorf și Frankfurt, s-a luat decizia la nivel local ca din 2020 să nu mai existe niciun fel de mașini diesel. Noi nu suntem încă la acel moment. Suntem la faza în care aducem toate rablele în oraș. Trebuie să ne gândim și noi că va trebui să facem o trecere concretă, constată și substanțială pe transportul electric pe toate palierele. Nu numai transportul în comun ci și flota de taximetre, iar cetățenii să se ducă spre hibrid și electric. Pregătim o strategie cu CTP ca întreaga flotă de transport din oraș să fie verde, electrică, pe tot ce înseamnă autobuz, troleibuz, tramvai”, a mai spus Boc.

Directorul Companiei de Transport Public Cluj-Napoca, Liviu Neag, a declarat că prețul unui astfel de autobuz s-a ridicat la suma de 1,4 milioane lei.


“Prețul de cost al transportului unui călător este de 20 de ori mai mic decât transportul cu automobilul. Pe lângă treaba asta este consumul redus de carburant care contribuie la un oraș curat, nepoluat. Suntem într-o campanie puternică de achiziție în ceea ce privește mijloace de transport nepoluante. Aceste mijloace de transport sunt echipate cu motoare Euro 6, sunt motoarele cu cel mai mic grad de poluare, și au 18 metri lungime. În continuare, punem accent pe dezvoltarea transportului cu autobuze electrice. Numai prin prioritizare totală a transportului public vom reuși să eliminăm poluarea la nivel de municipiu. Un astfel de autobuz costă 1,4 milioane lei, peste 300.000 de euro. Acum, ele sunt 15, dar noi suntem într-o procedură de licitare cu încă 60 de autobuze, acestea vor fi de 12 metri. Sperăm că într-o perioadă scurtă, într-o lună, o lună jumătate să avem rezultate pozitive și să putem spune că până la sfârșitul anului sperăm să mai vină încă 60 de autobuze la Cluj. Compania de Transport Public are 40 de linii de autobuz, respectiv 22 de linii de transport metropolitan. Aș vrea să apreciez publicul călător clujean este un public aparte, destul de educat în ce privește modul de a interacționa în relația cu lucrătorii din transportul public”, a spus Neag.

Odată cu sosirea acestor autobuze, directorul CTP Cluj-Napoca spune că autobuzele vechi vor fi scoase din uz.


“Dintre cele vechi vor ieși din circulație nu proporțional, în procent de 80% din flota veche va ieși din circulație pe măsură ce vor sosi noile autobuze”, a mai spus Neag.

Ca o noutate, aceste autobuze sunt echipate la prima ușă din față cu un anunț vocal.

“În momentul în care intră în stație anunță «linia 30, direcția cartier Grigorescu». Asta este pentru cei care nevăzători. Este o primă realizare și cred că e minunată. Și nevăzătorii au posibilitatea să afle că a sosit autobuzul 30 și că are direcția de deplasare Grigorescu. Autobuzul are și camere video interior/exterior”, a mai spus Neag.

În ceea ce privește petițiile clujenilor de înființare de noi linii de transport, Boc a precizat: “Mai sunt locuri unde avem nevoie de linii suplimentare în oraș, mai sunt solicitări din partea cetățenilor pentru a crea linii de transport dedicate fie pentru zona industrială, fie pentru zonele de extindere, dare apreciez efortul CTP-ului de a răspunde acestor nevoi și nu am întâlnit niciodată un refuz ci doar o gradare a intervenției în crearea de noi linii, cum a fost pe Edgar Quinet sau Romul Ladea. Mai avem câteva solicitări ale cetățenilor pe două componente: extinderea transportului în comun în noile zone de extensie ale Clujului și multiplicarea numărului de autobuze pe anumite linii unde cetățenii spun că ar trebui să fie mai des”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter