Actualitate

Benzi dedicate și în cartiere. Primarul Emil Boc: Mașinile parcate pe Titulescu vor dispărea

Primăria continuă proiectul benzilor dedicate pentru mijloacele de transport în comun și în cartierele Gheorgheni, Grigorescu sau Zorilor. În ceea ce privește continuarea proiectului pe Moților, benzile dedicate vor fi implementate începând din luna august.

“Benzile dedicate pe Moților vor fi implementate în vară. Ne propunem ca în august, când e perioada cea mai ușoară de circulație, să începem implementarea. Și anul trecut, perioada de implementare a fost luna august când am putut să facem simulările și să corectăm dacă e nevoie racordul fin. În lunile aprilie, mai, iunie vom avea dezbateri publice, facem simulări pe variantele pe care le discutăm, vor fi culese opiniile oamenilor, după care decizia pe care o vom lua în luna iunie va fi implementată în august. Avem și timp să se obișnuiască lumea până în septembrie când începe școala cu noul sistem de trafic”, a comentat primarul Emil Boc miercuri la o emisiune la radio.

Acesta spune că vor mai urma și alte rute unde vor fi implementate benzile dedicate.


“Și deja am dat în lucru alte două rute importante. Titulescu, direcția centru-Iulius Mall, o zonă importantă și vizibilă. Așteptăm soluțiile în ceea ce privește locurile de parcare, așteptăm soluțiile de la specialiști, că de aia sunt specialiști. Și pe 21 Decembrie a fost o bandă blocată de parcări și am găsit soluții. Aștept specialiștii care să vină să îmi propună soluții. Uitați-vă în Grigorescu și uitați-vă în Zorilor și veți găsi propunerile viitoare pe cale le avem în analiză de a implementa anul viitor. Partea de Observator, care ține de Zorilor, este posibil, și acolo se poate gândi o bandă dedicată. Așa vine și soarta garajelor desființate, cu aceste priorități.  În momentul când pui bandă dedicată pe Titulescu evident că vor dispărea toate garajele din zona Gheorgheni pentru că vor trebui create locuri suplimentare de parcare. Și ai un argument legal pentru a trece la acest demers”, a mai spus Boc.

Săptămâna trecută, viceprimarul Dan Tarcea spunea că la primărie se dezbat studii de trafic și că există mai multe variante care sunt luate în discuție.


“Sunt mai multe variante în discuție, de la benzi reversibile, la sensuri unice sau pur și simplu în anumite intervale orare să fie doar spre o direcție. Asta înseamnă o combinație între banda reversibilă și banda dedicată pentru mijloacele de transport în comun. Avem o idee, dar nu vreau să vorbesc despre concluzii până nu discutăm intern, cu toți specialiștii implicați în această decizie. Dar categoric ne dorim să extindem aceste benzi dedicate pentru că acestea fac parte din procesul de smart city și din procesul de creștere a calității vieții oamenilor”, a spus Tarcea miercuri la un post de radio.

La începutul lunii martie, și primarul Emil anunța că pe strada Moților vor fi implementate ori benzi reversibile, fie se va institui sens unic.


”Am primit două propuneri analizate de specialiști care vor intra în comisia de trafic și apoi supuse dezbaterii publice, cu privire la continuarea liniei dedicate de transport în comun pe axa Moților - Mănăștur (n.red. acum banda dedicată se oprește la intrare pe strada Moților). Aceste propuneri înaintate de specialiști, pe care încă nu le-am discutat în comisia de circulație, spun să continuăm linia dedicată de transport în comun până la strada Coșbuc. Adică benzile de la bordură de la Primărie spre Mănăștur să fie dedicate transportului în comun pe strada Moților, una dinspre Mănăștur și cealaltă spre Mănăștur. Aici sunt două variante, în ambele variante să fie benzi dedicate, benzile de la bordură. Într-o variantă să se instituie sens unic dinspre oraș înspre Mănăștur pe Moților, pentru restul celor două benzi care mai rămân în afara transportului în comun, iar pe Pavlov să se facă sens unic dinspre Mănăștur înspre Centru, iar pe strada Clinicilor să fie ca și acum sens unic spre centru și să se pună semafoare la trecerile de pietoni pentru a nu se fragmenta atât de mult traficul așa cum se fragmentează acum prin trecerea pietonilor”, a spus Boc.

În ceea ce privește a doua variantă, se păstrează aceleași elemente de benzi dedicate pentru transportul în comun, dar dimineața, pe Moților să fie o bandă reversibilă, adică o bandă pe care să vii spre oraș, între 7.00 și 10.00.


“E propunerea specialiștilor, nu mi-am însușit-o. De exemplu, conform acestei propuneri, în mod general este sens unic pe Moților spre Mănăștur, dar dimineața între 7.00 și 10.00 să luăm o bandă de la sensul Moților - Mănăștur și să o dedicăm traficului dinspre Mănăștur spre centru. Eu am mai propus o variantă, după mintea mea, să se analizeze ce ar însemna să introducem benzile dedicate pentru transport în comun dimineața (între 7.00 și 10.00) și după-amiaza, când e interval maxim, fără să fie modificate alte sensuri unice în oraș. În acel interval să ai benzile dedicate pentru transport de la bordură, iar celelelte benzi să rămână ca și acum. Soluția de protejare a benzilor dedicate ar fi montarea de stâlpișori retractabili la intrarea pe banda dedicată, care să coboare numai când trece autobuzul, când nu este autobuz să stea ridicați în intervalul orar când e bandă dedicată, ca să nu intre restul mașinilor. Vom intra în Comisia de Circulație să analizeze aceste variante, după care intrăm cu dezbatri publice. Aceste variante sunt pe hârtie, sunt variante de lucru, pot fi îmbunătățite, completate. Eu nu aș vrea să mă opresc până la Coșbuc, eu aș vrea să merg până sus pe Calea Mănăștur chiar la intersecția cu Câmpului. Eu nu vreau o variantă cu zăhărelul și cu suprafețe mici, trebuie să ne ducem pe suprafețe cât mai extinse. De pe Izlalului aș vrea să am bandă dedicată”, a mai spus Emil Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter