monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Cu taxiul pe benzile dedicate? Poliția Rutieră contrazice Primăria și dă taximetriștilor undă verde

Poliția Rutieră Cluj pare să fie de partea taximetriștilor în “războiul” pe care aceștia îl au cu Primăria după implementarea benzilor dedicate. Taximetriștii sunt nemulțumiți de faptul că nu pot folosi banda dedicată mijloacelor de transport în comun și spun că cele mai mari probleme le au pe Bulevardul 21 Decembrie unde nu pot opri pentru a prelua clienți.

Recent, viceprimarul Dan Tarcea le-a transmite taximetriștilor să caute alveole unde pot parca și clienților să se deplaseze 10 metri pe jos.

Taximetriștii au trimis o adresă către conducerea Poliției municipiului Cluj-Napoca și Poliției Rutiere în care au pus următoarea întrebare: unde să oprească pentru a lăsa și prelua clientul pe Bulevardul 21 Decembrie sau Memorandumului?


Potrivit răspunsului, taximetriștilor le este permisă staționarea pe banda dedicată transportului în comun atât timp cât este vorba doar de îmbarcarea și debarcarea pasagerilor și nu a fost perturbată circulația.

“Conform legislației în vigoare nu se consideră imobilizarea vehiculului atât timp cât este necesară pentru îmbarcarea sau debarcarea unor persoane dacă prin această manevră nu a fost perturbată circulația pe drumul respectiv. Așadar, în aceste condiții este permisă imobilizarea voluntară a oricărui autovehicul chiar și pe banda rezervată transportului în comun atât timp cât este necesară pentru îmbarcarea sau debarcarea unor persoane și fără să perturbe circulația pe banda respectivă.  În concret, considerăm că este interzisă circulația altor vehicule pe banda rezervată transportului în comun însă pătrunderea, imobilizarea voluntară a taximetrelor pe această bandă doar pentru a lăsa, a prelua clienți fără perturbarea circulației transportului în comun și reînscrierea în trafic pe banda inițială nu poate fi considerată circulație pe banda rezervată. Totodată, atragem atenția că imobilizarea voluntară a vehiculelor pe banda rezervată transportului în comun urmată de perturbarea circulației acestora constituie contravenție iar în cazul în care imobilizarea are ca efect împiedicarea circulației mijloacelor de transport în comun fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice care se pedepește cu închisoare sau cu amendă”, se arată în răspunsul semnat de Dan Crișan, șeful Biroului Rutier Cluj.


Săptămâna trecută, viceprimarul Dan Tarcea spunea că în acest moment taximetriștii nu pot folosi benzile dedicate, exceptând perioada de noapte, iar situația nu se va schimba prea curând.

“Primăria Cluj-Napoca va continua procesul de implementare a benzilor dedicate pentru mijloacele de transport în comun. Clar vom prioritiza mijloacele de transport în comun și folosirea acestora. Într-adevăr, a fost o discuție în care dorim să fie folosite aceste benzi dedicate și de către taximetriști. Dar înainte cred că trebuie să mai facem câțiva pași pentru că în acest moment nu se pot folosi aceste benzi dedicate de către taximetriști doar pentru perioada de noapte unde pot să parcheze și să le folosească ca stații de taxi. Nu putem să ținem două troleibuze cu 150 de călători în spatele unui taxi care e parcat pentru un minut să aștepte clientul. Peste tot în lume acolo unde sunt benzi dedicate nu se oprește taxiul ci merg unde sunt alveole și pot să parcheze și să aștepte preluarea clientului”, a spus Tarcea miercuri dimineața la un post de radio.


Discuția a pornit după ce mai mulți taximetriști s-au plâns că în zona clădirii de birouri de pe 21 Decembrie nu pot staționa pentru a-și lua clienții.

“Ar trebui ca și noile proiecte imobiliare care se dezvoltă de-a lungul benzilor dedicate să prevadă acces pentru taximetre și să-și rezolve situația sub această manieră. The Office are parcare, iar intrarea în parcare dacă este o așa problemă majoră pentru respectiva clădire poate să-și amenajeze locuri dacă cei care lucrează acolo vor să folosească taxi. Astăzi, nu putem ține blocat două-trei troleibuze pentru un singur taximetru. Să-și găsească soluții să meargă 100 de metri în față sau în spate. Pe 21 Decembrie nu putem face alveole la fiecare casă pentru taxi. Să oprească acolo unde îi permite legea, poate să oprească în alveole și în zonele de trotuar. Și noi, cei care folosim mașina, ar trebui să avem răbdare pentru 30 de secunde sau un minut cu cei care se dau jos din taxi.”, a mai spus viceprimarul.


Tarcea este nemulțumit de faptul că șoferii de taxi nu folosesc standurile speciale amenajate de primărie în Mărăști și amenință cu ridicarea licenței.

“Pe de altă parte, dacă e să ne raportăm la zona Mărăști, am făcut un stand de taxi care nu este folosit. Taximetriștii parchează înaintea trecerii de pietoni din Piața Mărăști, toți sunt acolo, blocând astfel o bandă de circulație. Noi ne-am învățat prost, începând cu mine, că vreau să intru cu mașina până în farmacie sau dacă se poate să nu fac nici 10 metri pe jos până la taxi. De la trecerea de pietoni până la stația de taxi sunt maxim 25 de metri. Trebuie să fie un proces de învățare și educare continuă a tuturor pentru a folosi cât mai eficient și benzile dedicate și taximetrele și bicicletele și mașinile. Tot timpul în zonă e un echipaj de poliție pentru că altfel nu se poate. Ne jucăm de-a șoarecele și pisica. Când pleacă mașina de poliție, taximetriștii se întorc. Vom merge până la ridicarea licenței. Ne vom întâlni cu reprezentanții firmelor de taxi pentru a gestiona mai bine situație. Vom avea și o schimbare de regulament în această direcție. Trebuie să vedem care sunt problemele reale cu care se confruntă pentru că taximetrele scot din trafic cel puțin 10 mașini într-o zi. Categoric este un serviciu benefic pentru oraș”,a mai spus viceprimarul.