Actualitate

Emanuel Ungureanu îi cere primarului Emil Boc să nu mai dea bani la biserici. “Cum arată bisericile şi cum arată spitalele? Ce vor face preoţii când ambulanţa nu vine la timp?

Deputatul Emanuel Ungureanu a venit joi la şedinţa extraordinară de Consiliu Local pentru a-i cere primarului Emil Boc să nu mai dea bani la biserici şi să îi redirecţioneze către spitale. În acest an, unităţile sanitare primesc 1,5 milioane de euro de la bugetul local.

Ungureanu le-a cerut membrilor comisiei care se ocupă de alocarea sumelor să meargă înainte să decidă să vorbească cu pacienţii şi medicii despre condiţiile din spitale. Mai mult, acesta a cerut consilierilor locali să identifice terenuri pentru construirea unor noi clinici.

“Aș vrea să reflectați asupra unui lucru. Vorbim despre alocările de sume pentru spitale. Un membru PSD aprecia Primăria și Consiliul Local și pe domnul primar pentru faptul că alocă bani pentru spitale în comparație cu Primăria din Mureș care nu o face. Eu am întotdeauna o altă perspectivă asupra orașului. Eu consider că noi ca oraș ar trebui să avem o carte de vizită complet diferită de cea pe care o avem astăzi. Cartea de vizită a unui oraș sunt spitalele nu sălile de sport. Aş ruga comisia care decide alocările ca atunci când primeşte cereri, hârtii, din partea unor spitale din Cluj să facă efortul să meargă până la spitale, să vorbească cu managerii, să vorbească cu pacienţii, cu medicii. Ar trebui să ne asigurăm că aceste condiţii din spital să fie aceleaşi şi pentru noi când sunăm, parlamentari, consilieri, cât şi pentru cei care ne-au ales. Rugămintea mea este ca cei care au responsabilităţi în a veni cu un vot, cu o recomandare, inclusiv îl rog pe domnul primar, să meargă în spitalele din Cluj în vizită în orice zi şi să vadă care sunt nevoile. Ar trebui să existe un comitet la nivelul Consiliului Local care să identifice terenuri pentru clinici noi. Ar trebui să căutăm terenuri nu aşa cum am făcut greşit pentru o anumită persoană, terenuri în interes public. În Institutul de Transplant se bagă sume uriaşe de bani, unele ca cele din 2013 alocate ilegal de la această masă. Rugămintea mea este ca la anul pe această vreme dacă voi întreba un consilier dacă a identificat un teren pentru o clinică să mi se spună că măcar se străduieşte cineva să facă asta”, a spus Ungureanu.


Ungureanu a cerut, de asemenea, ca Primăria Cluj-Napoca să nu mai aloce bani bisericilor.

“O ultimă rugăminte majoră. Renunţaţi la solicitările din partea cultelor un an, măcar un an, şi relocaţi sumele spre spitale. Ştiu că este o temă sensibilă, dar uitaţi-vă cum arată bisericile din Cluj în comparaţie cu spitalele, indiferent de cultele religioase. Gândiţi-vă la o masă alături de prelaţi, ce se fac când ajung la UPU şi nu vine ambulanţa la timp şi nu sunt suficienţi medici şi nu este aparatură. Dacă mergeţi cu copilul la ORL să ştiţi că nu veţi găsi gardă. Nu avem gardă la copii. Am adus ecograf dar nu avem ecografişti. Dacă aveţi copil minor în weekend cu otită nu aveţi unde să mergeţi, toţi. Toţi managerii de spitale din Cluj şi din ţară sunt puşi politic. Pentru că cei care i-au pus politic îşi rezolvă problema cu copilul lor sunându-i pe medici şi venind în pijamale pentru ei. Ceilalţi din Cluj, Dumnezeu cu mila. Să faceţi un efort să căutăm terenuri pentru spitale noi”, a mai spus Ungureanu.


Emil Boc şi consilierii locali l-au ascultat pe Ungureanu fără să intervină şi fără să emită vreo părere.

În şedinţa extraordinară de joi, consilierii locali au votat alocările bugetare pentru spitale. Spitalele primesc de la bugetul local suma de 1,5 milioane euro. Dacă marea majoritate a spitalelor au cerut bani pentru modernizare și achiziționare de aparatură medicală, există și instituții medicale care primesc bani ca să nu se închidă.


Primăria Cluj-Napoca a alocat în ședința de Consiliu Local de joi 6,75 milioane de lei de la bugetul local pentru cele mai importante spitale din oraș. Nu mai puțin de 13 solicitări au fost înregistrate la primărie din partea managerilor acestor spitale, sprijinul financiar solicitat fiind în valoare totală de 26,9 milioane de lei.

Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca este singurul spital care a cerut bani pentru cheltuieli cu administrarea și funcționarea: 500.000 de lei (peste 100.000 de euro). În fiecare an, Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal a primit bani de la Primărie pentru a putea funcționa.


Anul trecut, deputatul USR Emanuel Ungureanu îi solicita ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să trimită Corpul de Control al ministerului la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, despre care spune că ar avea datorii de câteva sute de mii de euro.

Recent, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca s-a aflat în mijlocul unui scandal, după ce Mihai Lucan a fost reţinut de DIICOT existând suspiciuni că medicul, alături de alte persoane, ar fi folosit bunurile spitalului în favoarea clinicii sale private.


De departe, cea mai mare sumă solicitată de la bugetul local vine din partea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, condus de economistul Petru Șușca: 2,7 milioane lei pentru modernizarea unei secții, lucrări de renovare, montarea unor lifturi, reamenajarea unor saloane sau pentru asigurarea benzinei, pieselor auto și reparații la autospecialele SMURD. Anul trecut, Șușca a cerut 1,7 milioane lei pentru exact aceleași investiții.

“Asigurarea asistenței de sănătate publică a constituit în fiecare an o prioritate a municipalității clujene ce s-a reflectat și în sumele alocate de la bugetul local pe acest domeniu în ultimii ani: 3,9 milioane lei în 2014, 4 milioane lei în 2015, 4,3 milioane lei în 2016 și 4,9 milioane lei în 2017. La registratura Primăriei municipiului Cluj-Napoca au fost depuse în perioada 15 ianuarie-13 februarie un număr de 13 solicitări de sprijin financiar de la bugetul local în valoare de 26,9 milioane lei pentru lucrări de reparații, modernizare, achiziții de aparatură medicală, cheltuieli de administrare și funcționare”, transmite municipalitatea.

 

Topul alocărilor

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj - 2.700.000 lei - pentru lucrări de modernizare secția Neurologie, lucrări de modernizare/înlocuire ascensor transport persoane, lucrări de reabilitare și modernizare echipamente centrală termică, lucrări reparații curente la clinica de dermatologie, endocrinologie, oftalmologie, reumatologie, UPU

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii - 650.000 lei

Institutul Inimii Niculae Stăncioiu  - 500.000 lei - pentru reamenajare reparații curente ambulator

Institutul de Urologie și Transplant Renal  - 500.000 lei - pentru cheltuieli de administrare, funcționare, reparații, sistem detecție-semnalizare incendiu, mijloc de transport auto

Institutul Oncologic - 400.000 lei

Spitalul Clinic Căi Ferate - 400.000 lei

Spitalul Militar de Urgență - 350.000 lei - dotarea cu aparatură medicală

Institutul de Gastroenterologie - 350.000 lei

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase - 350.000 lei

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj – SMURD  300.000 lei  - asigurarea necesarului de combustibil, piese auto, reparații și întreținere pentru autospecialele SMURD și aparatura din dotarea acestora

Spitalul Clinic de Recuperare - 250.000 lei

abonare newsletter