Actualitate

Schimbarea la față a Pieței Cipariu. Parcarea cu barieră dispare încet, dar sigur. În zonă apar fântâni arteziene

Primăria Cluj-Napoca doreşte amenajarea unui parking subteran în Piaţa Cipariu unde în prezent se construieşte Catedrala Greco-Catolică.

În urmă cu doi ani, Primăria Cluj-Napoca anunța începerea unui studiu de prefezabilitate pentru realizarea unui parking subteran sub parcarea cu barieră de la Catedrala Greco-Catolică din Piața Cipariu.

La doi ani de la studiul respectiv, s-a ajuns la etapa realizării studiului de fezabilitate (SF) și a Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Zona se va schimba după ce se va construi parkingul subteran.


Deocamdată, reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca nu au precizat capacitatea noului parking şi nici la cât se ridică costurile acestuia.

“A fost protocolul încheiat între Primărie și Biserica Greco-Catolică pentru a realiza un parking subteran. Am muncit aproape 2 ani de zile. Am făcut studiu de prefezabilitate care să ne asigure că se poate realize lucrarea, că nu este pusă în pericol catedrala, că există soluții tehnice, că nu ne împiedică existența acelei magistrale de apă care e amplasată la un colț al catedralei. După ce aceste lucruri au fost stabilite, am continuat negocierile, am încheiat protocolul, l-am trecut prin Consiliul Local și  acum am demarat evident procedurile legale pentru realizarea acestui parking subteran. Lucrările vor dura, repet, nu se pot face peste noapte. Nu știu câte locuri de parcare va avea, vom vedea ce ne va spune studiul de fezabilitate. Nu aș vrea să greșesc. Oricum, vor fi câteva sute de locuri de parcare acolo”, a spus primarul Emil Boc miercuri la o emisiune la radio.


Episcopia Greco-Catolică a dobândit dreptul de folosinţă gratuită asupra terenului în suprafaţă de 14.000 mp pe termen de 99 de ani printr-o hotărâre de Consiliul Local din 1999. Pe terenul atribuit în folosinţă gratuită este în curs de finalizare construcţia lăcaşului de cult.

Parcarea cu barieră din Piața Cipariu a fost înființată în urmă cu aproximativ cinci ani, cu caracter temporar. În 2015, primarul Emil Boc anunța că în locul parcării se va construi un parking subteran. Abia un an mai târziu începea studiul de prefezabilitate. Anul acesta se va face SF-ul și PUZ-ul. În acest sens, a fost postat un anunț de achiziții publice pentru desemnarea firmei care se va ocupa de SF și PUZ.


Parkingul subteran va fi pe patru nivele, iar la suprafață va fi amenajată o espalandă.

“Zona centrală a municipiului Cluj-Napoca este o zonă vibrantă, cu un intens mixaj funcțional ce generează trafic atât auto cât și pietonal. Pentru a satisface nevoile locuitorilor este necesară amenajarea mai multor locuri de parcare și o optimizare a circulațiilor. Astfel se propune studierea fezabilității unui parking subteran în zona Piața Cipariu. Obiectivul este realizarea unui parking subteran modern, accesibil și eficient care să ofere posibilitatea de garare pentru autoturisme la cele 2,3 sau 4 nivele subterane (în funcție de concluziile expertizei geotehnice) și amenajarea unei esplanade la nivelul solului. Se dorește asigurarea de locuri de parcare pentru persoane cu dizabilități (cât mai aproape de ieșiri), locuri special amenajate pentru mașini electrice (cu posibilitate de alimentare). Locurile de parcare pentru biciclete se pot amenaja atât la sol cât și la nivelele subterane”, se arată în caietul de sarcini.


Esplanada va fi amenajată cu vegetație și pânze de apă, eventual fântâni arteziene.

“Esplanada va oferi o oază de verdeață în centrul orașului, având o amenajare peisagistică în concordanță cu poziția privilegiată a amplasamentului (poziția centrală, capăt de perspectivă pentru artere intens circulate). Proximitatea Catedralei Greco-Catolice Sf. Iosif impune o amenajare ce va răspunde nevoilor spațiale pentru desfășurarea procesiunilor religioase. Esplanda va fi amenajată predominant cu vegetație de talie medie, îmbinată cu pânze de apă, eventual fântâni arteziene și elemente de mobilier urban. Singurele construcții supraterane permise sunt accesele pietonale spre nivelele subterane ale parkingului, acestea putând fi integrate în amenajarea peisageră pentru a crea un aspect unitar”, mai este precizat în caietul de sarcini.


Parcarea cu barieră din Piața Cipariu are 100 de locuri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter