Actualitate

Cât mai durează iarna la Cluj? Ce spun meteorologii?

Cu toate că ne apropiem cu pași repezi spre sfârșitul lunii martie, iarna s-a decis să ne mai ia o dată prin surprindere cu zăpadă și temperaturi sub zero grade.

În urmă cu doar câteva zile, clujenii au aruncat în dulap hainele de iarnă, fiindcă primăvara părea să înceapă în forță, cu temperaturi chiar și de 20 de grade. Tenișii au luat locul bocancilor, fularele și mănușile au fost uitate prin ceva sertare și părea că în sfârșit a trecut iarna. Însă în această dimineață, clujenii care s-au trezit pentru a merge la muncă sau la școală au fost surprinși să vadă că orașul a fost încă o dată acoperit de zăpadă, iar temperaturile sunt iar negative, ajungând chiar și la -7 grade.

Temperaturi neobișnuite și nu prea pentru luna martie

Cu toate că poate să pară că aceste temperaturi sunt neobișnuite pentru sfârșitul lunii martie, meteorologii spun că au fost cazuri în Cluj în care a nins abundent chiar și la sfârșitul lunii aprilie.


„Nu este normală, dar nici anormală. Au mai fost perioade cu astfel de răciri. Și dacă ținem minte, și anul trecut în aprilie, la sfârșitul lunii, am avut 10 centimetri strat de zăpadă. Era 22 aprilie parcă. Astfel de episoade cu răciri în anotimpul primăverii sunt destul de frecvente”, a explicat Narcis Maier, şeful serviciului prognoză din cadrul Centrului Meteorologic Regional Transilvania Nord

De asemenea, meteorologii spun că iarna va mai poposi pentru câteva zile la noi, după care treptat, vremea se va încălzi iar primăvara își va intra pe deplin în drepturi.


„În această seară la Cluj ar trebui să se oprească ninsoarea și să reînceapă mâine după-masă. Va fi o nouă etapă care va dura până seara. După aceea, din nou, în noaptea de joi spre vineri va mai ninge. Apoi se va încălzi treptat începând de duminică”, a spus meteorologul.

Cum să evităm să ne îmbolnăvim?

Fiindcă mulți clujeni s-au pregătit deja de primăvara, răceala poate să apară în orice moment. Din acest motiv, specialiștii au câteva sfaturi pentru cazul în care regimul termic este unul scăzut, ca să evităm problemele majore de sănătate care pot apărea, în special la copii sau vârstnici.


Astfel, specialiștii ne recomandă să evităm să ne deplasăm pe afară la primele ore ale dimineții sau seara târziu, când temperaturile sunt extrem de scăzute. Îmbrăcămintea trebuie să fie groasă și să ne asigurăm că atât fața cât și mâinile ne sunt protejate pentru a evita pierderile de căldură. Încălțămintea trebuie să fie lejeră ca să nu împiedice circulația la nivelul membrelor.

De asemenea, trebuie să consumăm multe lichide calde și să evităm să ne expunem pentru prea mult timp la frig.


În cazul în care ne aflăm într-un spațiu închis, trebuie să avem grijă ca temperatura să fie minim de 21 de grade, fiindcă expunerea îndelungată la temperature scăzute, în condiții de repaus și îmnbrăcăminte inadecvată poate provoca hipotermie.

 Trebuie să evităm de asemenea consumul de alcool și excesul de sedative.


Avertizări de cod galben în Cluj

Pe parcursul zilei de miercuri (21 martie) aria precipitațiilor se va extinde treptat dinspre sud-vest și va cuprinde cea mai mare parte țării, iar în jumătatea de sud a teritoriul și la munte, izolat, cantitățile de apă vor depăși 10, 15 litri pe metru pătrat.

În zona montană vor fi ninsori, iar în unele locuri se va depunde strad nou de zăpadă, local mai consistent.

Vremea deosebit de rece se va menține până spre sfârșitul săptămânii și vor mai fi precipitații predominant sub formă de ninsoare în majoritatea regiunilor, cu o probabilitate mai mare de apariție pe parcursul zilelor de joi și vineri, în special în sud, în sud-est și la munte.

Ultimele Stiri
abonare newsletter