Actualitate

Două evenimente la Filarmonică, în weekend

La acest sfârșit de săptămână Filarmonica găzduieşte două evenimente. Clujenii sunt aşteptaţi atât la seara obișnuită de concert de vineri (2 martie), cât și la un eveniment mai desosebit de petrecere a timpului în familie, și anume la concertul educativ din 3 martie, care va conține selecțiuni din suita simfonică Șeherezada, pe care vor fi interpretate texte din 1001 de nopți.

În ceea ce privește programul de vineri, Orchestra Filarmonicii de Stat ”Transilvania” va interpreta un program divers, din care vor face parte: Simfonia pentru instrumente de suflat a lui Igor Stravinsky, Concertul în do minor pentru pian, trompetă și orchestră, op. 35 al lui Dmitri Șostakovici și Suita simfonică Șeherezada de Nikolai Rimski-Korsakov, toate sub bagheta dirijorului olandez Theo Wolters.

Simfonia pentru instrumente de suflat a fost dedicată de Igor Stravinsky lui Claude Debussy, iar denumirea ei nu face referire la genul propriu-zis de simfonie aşa cum îl cunoaştem noi azi, ci la originea cuvântului, care în greaca veche însemna „a suna împreună”. Sunt combinate astfel timbrurile diferitelor instrumente de suflat din lemn şi din alamă într-o muzică străbătută de ecouri populare ruseşti.


Tot un instrument de suflat, de data aceasta trompeta, este personaj principal alături de pian în Concertul nr. 1 de Şostakovici. O lucrare cu caracter burlesc şi strălucitor, cu momente când de parodie, când de elegie.

Suita simfonică Şeherezada este una dintre cele mai cunoscute lucrări din repertoriul pentru orchestră. Povestea prinţesei l-a inspirat pe compozitor să compună patru tablouri muzicale la fel de seducătoare ca exotica eroină care spune poveşti. Forţa, delicateţea şi paleta nelimitată de culori orchestrale sunt mărturia unuia dintre cei mai mari orchestratori pe care i-a avut istoria muzicii.


Ziua de sâmbătă, 3 martie, va fi dedicată copiilor, când orchestra va interpreta selecțiuni din Suita simfonică Șeherezada, interpertată în întregime în seara anterioară. Pe fundalul muzicii, actorii Alexandra Caras și Lucian Rad vor face legătura dintre muzică și poveștile magice din 1001 de nopți, ilustrând prin texte cele patru tablouri ale suitei simfonice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter