Actualitate

Urmărit internațional, omul de afaceri Ioan Bene a fost prins în Italia

Omul de afaceri Ioan Bene, condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi dat în urmărire internaţională, a fost identificat de poliţiştii italieni lângă Roma.

Reprezentanţii IPJ Cluj au declarat, marţi, că nu pot estima cât timp vor dura procedurile de extrădare a lui Ioan Bene.

”Persoana pe numele căreia a fost emis un mandat european de arestare a fost identificată în 19 februarie de către poliţiştii italieni undeva lângă Roma. Este în custodia autorităţilor italiene şi au fost demarate procedurile pentru extrădarea în România. Nu ştim cât durează aceste formalităţi, nu putem avansa un termen”, au spus sursele citate.


Reprezentanţii MAI au înaintat prin Ambasada României de la Roma cererea de a-l aduce pe Ioan Bene în ţară pentru a-şi ispăşi sentinţa din dosarul Mită la Consiliul Judeţean.

"S-a demarat procedura de aducere a acestuia în România. MAI s-a adresat în scris autorităţilor din Italia şi în curând vom afla ce decizie vor lua aceştia. Spre deosebire de cazul lui Sebastian Ghiţă, Italia este membră UE şi nu cred că vom întâmpina probleme. Odată adus în ţară, Ioan Bene va fi încarcerat la Gherla, unde va ispăşi restul pedepsei de închisoare cu executare", au precizat surse din IPJ Cluj pentru ziardecluj.ro


Un apropiat de-al acestuia susţine că Bene s-a prezentat în urmă cu câteva zile la o secţie de poliţie din Italia, unde s-a predat de bună voie şi a solicitat să fie identificat, explicând despre condamnarea pe care a primit-o de la Curtea de Apel Cluj, luna trecută.

Potrivit surselor, pe data de 12 martie, o instanţă de judecată se va pronunţa pe legalitatea cererii autorităţilor române de a-l "recupera" pe Ioan Bene. Ioan Bene a contractat deja avocaţi italieni şi va contesta cererea de aducere în ţară, pe considerentul condiţiilor precare din penitenciare, astfel că acesta va cere să îşi ispăşească sentinţa pe teritoriul Italiei.


Aparent, şansele lui Ioan Bene de a rămâne în Italia după termenul din martie sunt foarte ridicate, deoarece acesta are rezidenţă în Italia. Totodată modul de executare a pedepselor de închisoare cu executare până în 3-4 ani, pentru fapte de corupţie este unul similar cu arestul la domiciliu implementat în România ca măsură preventivă, în timpul unei anchete penale sau a procesului.

Omul de afaceri Ioan Bene, condamnat la 3 ani şi 8 luni la închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, a fost dat în urmărire după ce nu a fost găsit pentru a fi încarcerat în Penitenciarul Gherla. Avocatul său susţine că bărbatul este plecat în concediu.


Uioreanu şi Pogăcean au fost introduşi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla după ce Curtea de Apel Cluj i-a condamnat definitiv la 6 ani şi 4 luni de închisoare, respectiv 3 ani de închisoare. Prin aceeaşi decizie, Ioan Bene a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru dare de mită.

Ioan Bene conduce mai multe firme care au derulat proiecte cu Consiliul Judeţean Cluj, printre care cel de construire a noii piste de 3.500 de metri a Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj. Acesta are în derulare şi proiecte imobiliare, dar este şi cumpărătorul fostului hotel ”Continental” din centrul municipiului Cluj-Napoca, pe care vroia să îl reabiliteze. Bene mai este cercetat şi într-un alt dosar de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter