Actualitate

Bene cere, Primăria aprobă. Omul de afaceri, urmărit internațional, construiește pe 6 hectare, mai multe clădiri în Mărăști

După blocul turn plantat între case pentru frații Buzoianu, și firma Construcții Napoca a fugarului Ioan Bene, vine cu planuri mari în fața consilierilor locali.

Consiliul Local va decide în ședința extraordinară de miercuri aprobarea unui plan urbanistic zonal (PUZ) de restructurare a unei unități economice în zona străzilor Fabricii de Zahăr și Plevnei. Este vorba despre proiectul societății Construcții Napoca, al cărei director general este fostul consilier județean Dănuț Canta.

Pe  aproape 6 hectare de teren, într-o zonă care are în componență unități economice și industriale diverse ca mărime și profil, urmează a se construi o hală comercială, depozit plus clădire de birouri. Potrivit referatului privind aprobarea PUZ, aici ar urma să se creeze o zonă de mică producție, servicii de tip industrial și cvasi-industrial, comerț, servicii, instituții publice și activități administrative.


Terenurile au constituit baza de producție a firmei de construcții Trustul de Construcții Cluj, în suprafață totală de 57.649 metri pătrați, iar “și stadiul în care se află este unul degradat”, menționează Primăria.

“În prezent, o parte din spații sunt închiriate micilor întreprinderi pentru activități de producție și servicii de tip industrial, de depozitare, desfășurate în condiții improvizate. Unele spații sunt complet neutilizate. O parte a acestor unități economice evidențiază o structurare internă mediocră, dezordonată, rezultat al unor dezvoltări în timp nesistematice, zonele de acces fiind de multe ori neorganizate, inducând disfuncții în spațiul public. Clădirile și halele industrial sunt de facturi diverse, majoritatea construite în a doua jumătate a secolului XX și se află în stări de conservare și au o valoare de utilizare foarte diferite. Infrastructura urbană e în general mediocră”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.


Documentul citat mai arată că odată cu noile construcții se va valorifica fosta platformă industrială, va crește potențialul economic în zonă, structurile industriale aflate în paragină se vor elimina, se va regulariza circulația pe străzile Plevnei și Fabricii de Zahăr și se va rezolva intersecția dintre aceste două străzi prin implementarea unui sens giratoriu. De asemenea, s-ar elibera malul drept al Someșului pentru amenajarea unei promenade.

Potrivit PUZ-ului care se cere a fi aprobat, înălțimea maximă la cornișă a noilor clădiri nu va depăși 21 metri, iar înălțimea totală nu va depăși 25 metri. Regimul de înălțime nu va depăși 4 etaje plus un etaj retras.


Problema acestui PUZ este însă o parcelă aflată în litigiu pentru care încă nu s-a dat o soluție judecătorească definitivă.

Napocamin, o altă firmă de-a lui Ioan Bene, a cumpărat la licitație această parcelă de la Grup 4 Instalații, firma lui Gicu Agenor Gânscă, aflată în procedură de insolvență. La Napocamin director este Sorin Apostu, fostul primar condamnat pentru fapte de corupție.


Achiziția parcelei a fost contestată de către Grup 4 Instalații. Și, deși s-a dat o soluție în favoarea Napocamin, aceasta poate fi atacată. Grup 4 Instalații invocă faptul că o parcelă din proiect se află încă în litigiu.

Și firma Lemnconfex se opune în scris, "categoric și ireversibil", acestui proiect, motivându-și refuzul prin creșterea activității industriale în zonă și, în consecință, a creșterii traficului. De remarcat că majoritatea plângerilor sunt legate de gălăgia și traficul poluant pe care ar urma să o producă activitatea industrială în zonă.


Arhitectul proiectului este Florina Nicoleta Florian, fosta soție a consilierului local din partea PNL, Ovidiu Florian. Care, cam arogant, le transmite celor care contestă proiectul din motive de poluare (fonică, atmosferică și de trafic), că "liniștea nu există nici în prezent dat fiind vecinătatea construită".

Tribunalul Cluj a emis mandat european de arestare pe numele omului de afaceri Ioan Bene, condamnat la 3 ani şi 8 luni pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, după ce acesta nu a fost găsit la domiciliu.

abonare newsletter