Actualitate

Transformarea Parcului Feroviarilor costă 7 mil. euro

După 10 ani de revendicări, Parcul Feroviarilor a intrat, anul trecut, în proprietatea Primăriei Cluj, care pregătește un concurs de soluții pentru amenajarea și transformarea zonei într-un parc autentic.

Al doilea parc ca mărime din Cluj-Napoca a intrat în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca printr-o hotărâre de guvern dată în iulie 2017. Ministerul Transporturilor a avizat proiectul prin care terenul de 5,3 hectare au intrat în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca.

Ordinul Arhitecților din România (OAR) susține că este nevoie de aproximativ 6,9 milioane de euro pentru reamenajarea Parcului Feroviarilor și introducerea sa în circuitul public. OAR a lansat, alături de Primăria Cluj-Napoca, un concurs de soluții pentru alegerea celui mai bun proiect care să transforme cele 5 hectare de teren, abandonate ani la rând.


Contractul de proiectare a fost estimat la 120.000 euro. Potrivit proiectului de hotărâre vizând concursul de soluții pentru “revitalizarea și activarea Parcului Feroviarilor”, premiul I care constă în contractul de proiectare se ridică la suma de 555.450 lei fără TVA, premiul II – 35.000 lei, iar premiul III – 20.000 lei.

Investiția în amenajarea exterioară a parcului include amenajarea terenului și reabilitare (demolare, defrișare, curățenie, gazon, vegetație, mobilier, alei, echipamente loc de joacă, sistem irigare, pregătire teren, împrejmuiri, instalații, utilități și dotări, apă, canal, wi-fi etc). Investiția în construcția clădirii necesare pentru funcțiunile de interior (grupuri sanitare, vestiare personal, birou administrație, depozitare, sală de evenimente cu foaier și oficiu catering) este estimată la o suprafață de maximum 500 mp desfășurat.


“Valoarea de investiție pentru amenajarea exterioară a Parcului Feroviarilor și construcțiilor care să deservească funcțiunile necesare derulării activității acestuia este estimată la suma de aproximativ 6,9 milioane euro”, spune arhitectul Dan Clinci.

Înainte de 1990, în Parcul Feroviarilor, al doilea ca suprafaţă din oraş, întânzindu-se pe o suprafaţă de 5,4 hectare, în fiecare iarnă se amenaja Orăşelul Copiilor.


De ani buni, Parcul Feroviarilor a ajuns o ruină, este plin de buruieni, băncile sunt rupte, şina de cale ferată este năpădită de vegetaţie, aparatele de joacă pentru copii sunt distruse.

După un elan al societăţii civile de acum șapte ani când a fost organizat un protest şi a fost realizată o petiţie pentru redarea parcului clujenilor, interesul pentru Parcul Feroviarilor s-a pierdut total.


Parcul Feroviarilor se află în proprietatea Companiei Naţionale de Căi Ferate, înainte de 1989 fiind în proprietatea Primăriei.

În 2010, parcul a intrat în administrarea clubului de fotbal CFR Cluj, după ce Arpad Paszkany a semnat o asociere cu proprietarul, Compania Naţională de Căi Ferate. În 2010, proprietarul clubului de fotbal spunea că va investi 1,5 milioane euro şi va face terenuri cu gazon sintetic şi va amenaja un spaţiu de joacă pentru copii, unde accesul publicului va fi liber. A făcut doar un singur teren de fotbal.


Parcul Feroviarilor a fost şi subiectul unui scandal, în 2011, când activiştii de mediu au acuzat administratorul parcului că a tăiat ilegal copaci. Aceştia au organizat un protest în faţa parcului şi au redactat o petiţie.

INVESTIȚIE

7 milioane euro costă amenajarea și proiectarea Parcului Feroviarilor

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter