Actualitate

Locuitorii de la Pata Rât se mută cu chirie în oraș. Primăria le plătește până la 300 de euro/lună. Lista beneficiarilor

Primăria Cluj-Napoca va subvenţiona chiria în oraş pentru locuitorii de pe strada Cantonului care nu beneficiază de locuințe sociale. Potrivit calculelor primarului Emil Boc, municipalitatea va subvenţiona până la 300 de euro sau în unele cazuri 100% chiria pentru persoanele marginalizate.

Potrivit proiectului de hotărâre care va fi dezbătut luni în ședință de Consiliu Local, vor mai beneficia de plata chiriei persoanele singure/familiile marginalizate social sau aflate în risc de marginalizare și excluziune socială.

“În strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca 2014-2020, ca alternativă la numărul redus de locuințe sociale este identificată măsura acordării de subvenții pentru chirie persoanelor/familiilor care se află în risc de marginalizare. Această măsură s-ar putea pune în practică prin acordarea unui sprijin financiar pentru plata chiriei persoanelor singure/familiilor rezidente pe raza municipiului Cluj-Napoca, marginalizate social”, se arată în documentul citat.


Potrivit proiectului, subvenționarea chiriei se va face pentru o perioadă de până la 12 luni cu posibilitate de prelungire până la 24 de luni.

“Ajutorul pentru plata chiriei se acordă pentru o periodă de 12 luni începând cu data depunerii contractului de închiriere înregistrat la Finanțe”, menționează municipalitatea.


Potrivit proiectului, cuantumul maxim al ajutorului pentru plata chiriei este de la 900 până la 1400 de lei.

Potrivit primăriei, persoana marginalizată social este persoana care beneficiază de venit minim garantat sau face parte dintr-o familie beneficiară de venit minim garantat și se află în următoarele situații: nu are loc de muncă, nu are locuință în proprietate, locuiește în condiții improprii, a executat o pedeapsă privativă de libertate, este încadrată în categoria persoanelor cu handicap sau invaliditate.


O altă condiție pentru subvenționarea chiriei este ca solicitantul să aibă domiciliul/reședința pe raza municipiului Cluj-Napoca minimum 36 de luni anterior datei depunerii cererii și să nu fi vândut o locuință în ultimii 10 ani.

“Persoanele beneficiare ale ajutorului pentru plata chiriei, apte de muncă, au obligația de a participa la programe de ocupare, iar dacă în 3 luni de la participarea la aceste activități nu reușesc să se integreze pe piața muncii, au obligația de a participa la acțiuni și lucrări de interes local”, se mai arată în documentul citat.


În decembrie 2017, primarul Emil Boc spunea că Primăria a pus deoparte 1 milion de euro pentru subvenționarea acestor chirii.

În calculele sale, Primăria a solicitat o analiză a chiriilor medii solicitate la nivelul lunii iunie anul trecut care au arătat faptul că în Cluj-Napoca bugetul necesar pentru închirierea unei garsoniere a ajuns la 220 de euro pe lună. Un apartament cu două camere are un preț mediu cerut de 360 de euro pe lună. Nu în ultimul rând, locuințele cu trei camere au ajuns la 445 de euro pe lună.


“Concluzionând, se poate aprecia că pentru un apartament de 2 camere, cu dimensiune medie de 50 mp costul chiriei se situează în intervalul 200-250 euro/lună”, se arată în studiu.

Conform datelor ultimului recensământ al populației și locuințelor (2011), la nivelul județului Cluj exista un stoc de locuințe convenționale de 312.886 unități din care doar 2.537 se aflau în proprietatea statului. La nivelul municipiului Cluj-Napoca existau 129.837 locuințe, dintre care 98,1% în proprietate privată și 1,9% în proprietate de stat. În anul 2014, stocul de locuințe din fondul public în municipiul Cluj-Napoca era de 1554 de unități, adică sub 1,2% din totalul de locuințe din oraș. Stocul a inclus 174 de locuințe construite prin programul ANL, 1368 locuințe sociale și locuințe din fondul locativ de stat, ocupate în proporție de 100%, precum și 12 locuințe de necesitate.

Cine poate beneficia de subvenționarea chiriei

Potrivit proiectului de hotărâre, următoarele categorii sociale vor beneficia de subvenționarea chiriei:

 - Tinerii în vârstă de până la 26 de ani, persoane singure, proveniți din structurile rezidențiale ale DGASPC Cluj de pe raza municipiului Cluj-Napoca care au venit lunar de până la 1500 lei

 - Persoanele singure și familiile cu domiciliul/reședința pe raza municipiului Cluj-Napoca aflate în evidența Direcției de Asistență Socială care în urma evaluării de specialitate pot fi încadrate în categoria persoanelor marginalizate social sau în categoria persoanelor aflate în risc de marginalizare socială (cu un venit net lunar/membru de familie de până la 783 lei, respectiv de până la 1082 lei pentru persoana singură)

 - Victimele violenței domestice care se află în evidențele serviciilor de specialitate și care locuiesc efectiv pe raza municipiului Cluj-Napoca, precum și cele care au beneficiat de servicii în adăposturi destinate acestei categorii sociale și care nu beneficiază de alt sprijin locativ din partea statului sau a unor ONG-uri, care au un venit lunar/membru de familie de până la 1500 lei.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca (decembrie 2017)

„Nu trebuie ca apartamentul să fie într-o zonă centrală, poţi merge în alte părţi ale oraşului unde chiria e mai ieftină (...) Va fi un contract legal, înregistrat la Finanţe. Ne uităm unde chiriile sunt mai mici. Oamenii care muncesc de pe Cantonului sunt vizaţi de acest proiect. Am văzut acolo mulţi oameni serioşi, care muncesc. Şi nici nu am mai avea problemele pe care le avem astăzi cu cei care primesc locuinţe sociale şi nu-şi plătesc cheltuielile, îi terorizează pe alţii, strică locuinţele şi primăria trebuie să suporte. Cei care au copii mai mulţi vor avea o subvenţie mai mare, o decontare mai mare din chirie, până la 100%. Numărul familiilor care vor beneficia va depinde de alocarea financiară pe care o punem”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter