monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Primăria sare în ajutorul copacilor suferinzi

Harnicii noștri edili au băgat mâna în buzunarul bugetului și au achiziționat un tomograf pentru... arbori.

Sursă foto: Facebook Dan Tarcea

După ce au rezolvat toate problemele ce țin de aglomerația din trafic, lipsa locurilor de parcare, gropile din asfalt, lipsa locurilor de cazare pentru studenți, după ce au dărâmat garajele ruginite și au pus în circulație metroul, edilii și-au îndreptat atenția asupra celei mai arzătoare probleme a orașului. Copacii Clujului merită o atenție deosebită, motiv pentru care au achiziționat un tomograf cu care se poate monitoriza sănătatea arborilor.

„Primăria Cluj-Napoca a achiziționat un tomograf pentru a evalua starea de sănătate a copacilor din municipiu. Protejarea spațiilor verzi va fi astfel intensificată și se vor evita tăierile unor arbori sănătoși. În urma testărilor se va întocmi o hartă la nivel de oraș cu arborii care prezintă un potențial pericol și urmează să fie tăiați sau toaletați. 
Acest tomograf conține un set de aparate care, prin utilitatea lor, detectează părțile în descompunere din interiorul trunchiului, identifică putregaiul timpuriu, ajută la stabilirea precisă a geometriei trunchiului arborelui în momentul realizării tomogramei și oferă date tehnice cu privire la stabilitatea arborelui la nivelul rădăcinii și rezistenței acestuia la vânt, furtuni, vijelii etc”, a scris viceprimarul Dan Tarcea pe pagina lui de Facebook.


Tomograful i-a costat pe clujeni 132.000 de lei plus TVA.