Actualitate

Apă pentru roadele pământurilor din Turda. Bazinul legumicol al județului Cluj are nevoie disperată de un sistem de irigație modern

În municipiul Turda, lipsa unui sistem modern de irigație își face simțită prezența, mai ales în perioadele de secetă, când o cantitate semnificativă de producție se pierde din cauză că legumele nu primesc suficientă apă. Din acest motiv, mii de hectare zac neutilizate.

Sistemul de irigații din zona Turda – Câmpia Turzii a fost construit între anii 1968 și 1972 pe râul Arieș pe o suprafață de teren de 5.720 de hectare, în localitățile Moldovenești, Mihai Viteazi, Călărași și Turda. În acest moment, cea mai mare parte din teren nu este utilizat.

Necesitatea sistemului de irigație

Călin Forgaciu, care în acest moment este primarul comunei Săndulești a fost fondatorul Cooperativei Agrigole Someș-Arieș și a fost director executive. Cooperativa avea la un moment dat 64 de ferme, 8000 de capete de animale, dintre care 2500 de vaci cu lapte, fiind astfel furnizor pentru Napolact. Cu toate că nu se mai ocupă de cooperativă, Călin Forgaciu știe că este necesar ca sistemul de irigație să fie pus iar în funcțiune.


„S-au făcut niște greseli după Revoluție prin care o parte din terenurile unde se aflau stațiile de pompare au fost retrocedate. Probabil ar trebui declarații de interes național și despăgubiți cei de acolo. De acolo trebuie plecat. După aceea canale si, în rest, sunt sisteme moderne prin care să se împiedice pierderea apei. Lucrurile sunt mult mai simple când există voință. Mai mult trebuie ca informația corectă să fie dusă la cei care decid. Noi suntem într-o zonă binecuvântată în comparație cu zone mai aride din țară. Dar asta nu înseamnă că nu ne-am dori niște producții superioare față de ce avem acum. Până la urmă profitul se raportează la producția pe hectar, ținând cont de costuri. Dar având Arieșul foarte aproape, configuratia terenului permite sistem de irigație și ar fi păcat să nu fie repus în funcțiune. Pentru că societățile care fac cultura mare sunt destul de puternice și de capitalizate și ar fi foarte ușor să facă o asociație a udătorilor și să acceseze programele. Cred că toți parlamentarii din țară ar trebui să susțină reglementarea acestei problem”, a declarat Călin Forgaciu.

Un alt investitor din domeniul agricol, Emil Turdean a declarat la sfârșitul anului trecut pentru presa locală că România are nevoie de sisteme de irigații și că în decembrie se lucra pentru punerea la punct a stației de bază și pentru curățarea canalului. Investitorul a explicat că Asociația Utilizatorilor de Apă lucrează la un proiect în valoare de 2 milioane de euro pentru a achiziționa echipamente de udat, chiar dacă la asociața sa are sisteme de irigat proprii.


Parlamentarii doresc ca hectarele de pământ să poată fi folosite la maxima lor capacitate

Parlamentarii PSD Cluj susţin refacerea sistemului de irigaţii din zona Turda - Câmpia Turzii.

„În acest moment mii de hectare de teren zac neutilizate. Binenţeles, cauzele acestui abandon sunt cuprinzătoare iar absenţa vinovăţiilor este evidentă, asemănătoare altor degradări din perioada anilor `90. Din zonă au dispărut treptat sau sunt degradate, staţia de pompare, canalul principal de aducţiune a apei, staţiile secundare, conductele îngropate şi canale de irigare şi hidranţi. Refacerea sistemului de irigaţii în această zonă este justificată şi necesară şi din cauza situaţiei dificile cu care se confruntă agricultorii în urma scăderii nivelului apelor freatice, creşterii fenomenului de secetă şi din cauza reducerii cantităţilor de precipitaţii căzute în ultimii zece ani, în special în perioadele de vegetaţie maximă a culturilor” a declarat deputatul Cornel Itu.


 

abonare newsletter