Actualitate

Tot mai mulți copii răcesc din cauza vremii schimbătoare. Ce trebuie să știi dacă micuțul face FEBRĂ MARE sau TUȘEȘTE și SE SUFOCĂ?

În doar două zile, 3 și 4 februarie, sute de copii au fost consultați în regim de urgență la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca.

Vreme neobișnuit de caldă pentru ultima lună de iarnă s-a anunțat zile la rând. Apoi meteorologii au avertizat că urmează viscol și ninsori. Temperaturile au devenit negative, însă pentru puțin timp. Un aer primăvăratic și-a făcut iar apariția, iar soarele cu dinți îi înșală uneori și pe cei mai atenți părinți. Diferența destul de mare de temperatură între zi și noapte este iar o problemă cu care se confruntă clujenii. Din păcate, aceste schimbări haotice de temperatură îi pun în dificultate pe majoritatea părinților clujeni care se trezesc că micuțul lor este bolnav. Așa că, de cele mai multe ori apelează la medicii din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca.

Număr record de copii consultați în Cluj-Napoca

În cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca au fost consultați în perioada 3-4 februarie în regim de urgență un număr de 485 în cadrul unității medicale. Din fericire, în urma evaluării de specialitate, doar 50 dintre au au necesitat internare.


De asemenea, în ultimele zile, părinții au apelat și la sfaturile telefonice ale medicilor de la AloPedi 0364916 și PEDITEL 1791. Medicii PEDITEL au reușit luni, 5 februarie să ajute prin telefon un număr record de 203 copii.

Simptomele și sfatul medicilor

În ceea ce privește virusul gripal, simptomele apar abia la 2-3 zile după expunere, iar debutul este brusc și afectează tractul respirator superior. Copiii pot să facă febră mare, chiar și de 40 de grade care este completată de frisoane, dureri musculare, dureri de cap și dureri în gât. Tusea seacă de asemenea este frecventă în cazul gripei. Copiii mici pot să prezinte: dureri abdominale, vărsături, diaree, febră mare și stare de iratibilitate.


Medicii reamintesc faptul că infecțiile respiratorii pot fi prevenite prin spălarea frecventă a mâinilor timp de cel puțin 20 de secunde, acoperirea nasului și a gurii în caz de tuse sau strănut, curățarea suprafețelor posibil contaminate prin picături de salivă și evitarea contactului cu persoanele bolnave. În cazul gripei, vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire.

Ce putem face înainte de a merge la urgențe?

Înainte să aglomereze holurile Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, părinților le este recomandat să apeleze una dintre cele două servicii de sfat medical gratuit, AloPedi 0364917 și PEDITEL 1791.


Totodată, părinții nu trebuie să uite, în situația în care copiii au nevoie de ajutor medical, faptul că la nivelul municipiului Cluj-Napoca funcționează și două Centre de Permanență care asigură servicii medicale 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. Acestea sunt situate pe Aleea Băița nr. 9 și, respectiv, Str. Horea nr 78.

  

Etichete: copii vreme RAceala
Ultimele Stiri
abonare newsletter