monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Arhiepiscopia Clujului a acordat ajutoare financiare de peste 160.000 de euro în 2017

IPS Andrei a prezidat, sâmbătă, lucrările Adunării eparhiale care a făcut bilanţul întregii activităţi a Arhiepiscopiei Clujului din anul 2017.

 “Arhiepiscopia Clujului are în derulare în prezent 45 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijii medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi. De toată această lucrare filantropică au beneficiat anul trecut peste 14.900 de persoane. În 2017 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totala de 750.587 lei: din „Fondul Filantropia”, suma 121.415 lei (în special persoanelor cu nevoi medicale); din proiectul «Cutia Milei pentru săraci» suma de 253.447 lei şi suma de 312.885 lei, rezultată în urma colectei organizate în prima Duminică din Postul Crăciunului şi suma de 62.840 lei, rezultată în urma colectei pentru proiectele sociale ale Societăţii Femeilor Ortodoxe. La acestea se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 480.000 de lei, din care au fost ajutaţi preoţii și parohiile lipsite de posibilităţi materiale”, se arată în bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei Clujului.

Potrivit documentului citat, în anul 2017, în Arhiepiscopia Clujului erau în construcţie 63 de biserici şi edificii bisericeşti, în diferite stadii, de la fundaţie până la pictură, şi au fost sfinţite sau resfinţite 22 de biserici.


“Printre proiectele din acest an ale Arhiepiscopiei se numără: continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrală, continuarea lucrărilor la Centrul Misionar Social Sfântul Apostol Andrei din Cluj, finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpeneşti, demararea lucrărilor la Căminul de bătrâni din Cluj, Făget, deschiderea unui cabinet stomatologic social în cadrul Policlinicii Sfântul Pantelimon din Cluj-Napoca, deschiderea Centrului de servicii sociale de la Cojocna. Amintim de asemenea, și cele trei proiecte majore propuse pentru a marca Centenarul Marii Uniri: inaugurarea în fața Catedralei Mitropolitane din Cluj a statuilor Episcopului Nicolae Ivan și a Mitropolitului Bartolomeu Anania, sfințirea Bisericii Schimbarea la Față din Cluj și sfințirea Mănăstirii Mihai Vodă din Turda”, transmit reprezentanții Arhiepiscopiei.