Actualitate

ISU Cluj lucrează cu ambulanţe vechi care pun în pericol viaţa pacienţilor

Şeful ISU Cluj, Ion Moldovan, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe "stă prost" în ceea ce priveşte mijloacele de intervenţie, în special la ambulanţe, unele având peste 11 ani vechime.

"Din punct de vedere al dotării cu ambulanţe şi cu tehnică de intervenţie stăm prost, având în vedere că 60% din parcul de tehnică auto are norma de casare depăşită. La ambulanţe stăm cel mai prost, avem o singură ambulanţă cu o vechime de 6 ani în intervenţie, restul sunt de la 7 ani în sus", a spus Ion Moldovan.

El a mai spus că durata medie de viaţă a unei ambulanţe este de 5-6 ani şi că cea mai nouă ambulanţă aflată în prezent la ISU Cluj este fabricată în 2012, restul fiind mult mai vechi.


Coordonatorul SMURD Cluj, Cristian Ursu, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că, în numeroase cazuri, ambulanţele s-au defectat pe drum.

"Cele mai mari probleme sunt legate de ambulanţele cu care lucrăm şi de aparatura care se găseşte pe aceste ambulanţe. Sunt ambulanţe vechi, aparatura este la fel de veche. Cele mai vechi cu care lucrăm sunt deja de 11 ani. Problemele apar în momentul în care te duci la un caz şi, pe drum, îţi dai seama că ambulanţa nu mai merge, eşti obligat să anunţi dispeceratul să trimită o altă resursă; ai ajuns la pacient, porneşti cu el spre spital şi, la un moment dat, nu-ţi mai merge maşina şi, tot aşa, eşti obligat să chemi altă resursă să-ţi preia pacientul respectiv. Sau, în situaţii şi mai grave, ţi se defectează ambulanţa şi ai un pacient critic în maşină. Au fost şi situaţii hilare când a trebuit să solicităm echipaj să ne preia pacientul, pentru că nu ni se mai închidea uşa de la ambulanţă şi chiar exista pericolul să-l pierdem", a spus Cristian Ursu.


El a mai spus că, în acest fel, creşte timpul de intervenţi, în condiţiile în care, în situaţii critice, contează fiecare secundă pentru salvarea vieţii unui om.

abonare newsletter