Actualitate

Episcopul Nicolae Ivan și Mitropolitul Bartolomeu Anania vor avea statui în oraş. Cine le realizează şi unde vor fi amplasate

Primăria Cluj-Napoca va finanța construirea unui monument dedicat Centenarului Marii Uniri, plus trei busturi care marchează același eveniment.

sursa foto Ziarul Lumina sursa foto Ziarul Lumina

Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului, împreună cu filiala clujeană a Academiei Române și cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România a deschis, începând cu data de 17 noiembrie 2017, concursul public, ce are ca temă realizarea statuilor care îi vor reprezenta pe Mitropolitul Bartolomeu Anania și pe Episcopul Nicolae Ivan.

Potrivit unui comunicat de presă al Arhiepiscopiei Clujului, la această competiție s-au înscris 13 sculptori din întreaga țară, care au depus la Muzeul Mitropoliei Clujului proiectele, portofoliile personale, precum și machetele celor două statui, așa cum prevede tema și regulamentul de concurs.


Conform calendarului, juriul format din arhitecți, critici și istorici de artă, dar și sculptori, va analiza, marți, 23 ianuarie, proiectele înscrise în concurs și va alege soluția câștigătoare.

“Având în vedere simbolismul acestui an Centenar de la Marea Unire, dar și faptul că un asemenea concurs este și un eveniment reprezentativ pentru întreaga urbe clujeană, organizatorii și membrii juriului invită pe toți cei interesați să participe, marți, 23 ianuarie, începând cu ora 15.00, la conferința organizată la Muzeul Mitropoliei Clujului când va fi anunțat proiectul câștigător și va putea fi admirată întreaga galerie de statui înscrise în acest concurs”, a declarat preotul Bogdan Ivanov, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului.


Primarul Emil Boc a anunţat deja că în anul centenarului se vor construi trei noi statui în Cluj-Napoca, statuia lui Bartolomeu Anania, cea a lui Nicolae Ivan şi Iuliu Hossu care vor costa 1,8 milioane lei. De asemenea, Primăria va mai aloca suma de 250.000 de lei pentru un concurs de soluţii privind construirea unui monument “100 de ani de la Marea Unire”.

“Este o propunere mai amplă care vizează un concurs de soluții care să pornească și să stabilească specialiștii cea mai bună formă a unui monument care să fie dedicat centenarului. Noi avem pentru buget o linie de finanțare, în cadrul proiectului Cluj 100. Adică aici finanțăm toate proiectele care vizează sărbătorirea centenarului și fiecare instituție a fost invitată să propună proiecte cu finanțare proprie, dar și cu finanțare de la bugetul local pentru diverse activități, de la cele cultural artistice, de poezie. Specialiștii vor spune locul în care va fi amplasat monumentul, eu nu pot să spun aici sau acolo”, a declarat Boc, la un post de radio local.


În ceea ce priveşte amplasarea celor trei busturi, Boc a precizat: “Pot să vă spun că există deja două locații stabilite pentru statuia cardinalului Iuliu Hossu, cel care a citit declarația Mari Uniri de la Alba Iulia, va fi pe pietonalul de pe Eorilor. Știu unde va fi statuia lui Bartolomeu Anania, lângă Catedrala Ortodoxă. Sunt lucruri care țin de identitatea noastră națională și de spiritul nostru ortodox”.

abonare newsletter