Actualitate

Studenții îmbogățesc bugetul Clujului cu aproape 200 de milioane de euro

În urma unei cercetări realizate în anul 2015 în cadrul Facultății de Științe Politice Administrative și ale Comunicării (FSPAC) s-a realizat că impactul pe care l-au avut studenții în urmă cu doi ani în economia Clujului se ridică la suma de 190 de milioane de euro.

Cercetarea a luat în considerare date adunate în anul 2015 și a făcut obiectul unui studiu doctoral realizat de Andrei chirică în cadrul FSPAC. Studiu s-a bazat pe o anchetă sociologică și a analizat cheltuielile generate în economia municipiului Cluj-Napoca prin intermediul cheltuielilor proprii ale Universității pentru bunuri și servicii, care urmare a cheltuielilor angajaților universității, a cheltuielilor studenților, precum și prin intermediul cheltuielilor vizitatorilor și ale candidaților din perioada admiterii.

Astfel în urma cercetării au fost estimate cheltuielile studenților UBB și a vizitatorilor în anul 2015 prin intermediul unei anchete sociologie realizată pe un eșantion de 1959 de persoane.


Impactul direct al UBB în economia municipiului în anul 2015, reprezentat de suma de 190 de milioane de euro este împărțită. Astfel, studenții au cheltuit peste 600 de milioane de lei, iar angajații 124 de milioane. Universitatea a cheluit 81 de milioane de euro. Prietenii și rudele studenților care au venit în vizita, pe durata șederii lor au cheltuit în medie peste 33 de milioane de lei, iar cei care au venit în vizită în perioada admiterii au cheltuit undeva la 6 milioane și jumătate de lei.

Cheltuielile generate în economia municipiului Cluj-Napoca – în anul 2015 – datorită prezenței UBB au fost calculate prin intermediul cheltuielilor medii ale Universității pentru bunuri și servicii, cheltuielilor angajaților universității, cheltuielilor studențiușor și cheltuielilor vizitatorilor. În ceea ce privește vizitatorii s-a ținut cont atât de persoanele care au venit în Cluj pentru a petrece timp cu studenții sau cei care au fost prezenți în oraș doar în perioada admiterii.


În anul 2015 la nivelul Universității Babeș-Bolyai figurau un număr de 29.754 de studenți la zi în Cluj-Napoca a căror cheltuieli s-au ridicat la peste 140 de milioane de euro.

Studiul arată că un student la nivel licență care este la buget și este cazat în căminul universității a cheltuit în medie 12.793 de lei, iar un student în regim cu taxă care este cazat cu chirie sau în locuință proprie cheltuie de două ori mai multe, adică 26.897 de euro.


Totalul cheltuielilor potențialilor studenți aflați în vizită în Cluj pentru înscrierea la UBB în 2015 a fost de 1.491.536 de euro.

Persoanele care au venit în vizită la studenți pe parcursul anului 2015 au cheltuit în medie undeva la 7 milioane și jumătate de euro.

Etichete: buget ubb studenti
Ultimele Stiri
abonare newsletter