Actualitate

Cât de necesari sunt psihologii în maternităţile din Cluj

Clujencele mărturisesc că ar fi avut nevoie de un specialist cu care să vorbească după ce au născut

Sursa foto: radioiasi.ro Sursa foto: radioiasi.ro

Nașterea poate să fie un eveniment foarte tulburător din punct de vedere emoțional pentru mame. Clujencele spun că nu au avut parte de consiliere psihologică.

Multe femei sunt afectate la nivel emoțional în primele săptămâni după naștere. Specialiștii spun că nu există o cauză concretă pentru starea lor spirituală, însă există mai mulți factori care pot declanșa o depresie postpartum, printre care travaliul dificil sau modificările hormonale.


Femeile sunt triste, iritate și pot să plângă din orice motiv. Se simt obosite, chiar dacă dorm suficient, nu se pot concentra, nu se pot bucura de viață. Se simt inutile sau pot să aibă sentimente de vinovăție, fără niciun motiv concret. De asemenea, ce le afectează pe cele mai multe mame sunt îndoielile și îngrijorările în ceea ce privește capacitatea lor de a îngriji copilul. Unele mame chiar arată o lipsă de interes față de copil sau păstrează distanța de teamă să nu îi facă vreun rău micuțului.

„Eu am plâns necontrolat timp de două zile și toți mi-au zis că nu s-a mai văzut lăuză care să nu plângă. La mine nu a fost cazul de depresie, din fericire, ci doar eram copleșită de toate sentimentele care mă încercau, dar m-a frapat atitudinea foarte relaxată. Categoric e nevoie de psihologi în maternități”, a spus Ioana Teodorescu, o mămică.


Mămicile din Cluj cer psihologi în maternităţi

Desigur, există și situații în care mamele au fost abordate de un psiholog, iar discuția le-a ajutat ca să înțeleagă mai bine schimbările prin care trec.


„A venit un psiholog care a ținut un discurs despre asta, de față cu cealaltă mămică cu care eram în salon. La cât de grave pot fi urmările unei depresii, eu cred că ar trebui să fie suficienți psihologi în maternități încât să poată discuta în privat cu fiecare mămică și să o ajute dacă e nevoie”, a spus Teo Pop, o clujeancă.

În schimb, alte mame au avut depresie imediat după naștere și nu au avut cu cine să discute. Consultanța unui psiholog nu le-a fost oferită nici înainte nici după naștere.


„Eu nu am avut parte de nici un psiholog la maternitate. Chiar aș fi avut nevoie la prima naștere, fiindcă am făcut o depresie foarte urâtă”, a spus Andreea Kulcsar.

De asemenea, mămicile acuză că personalul din maternități nu știe să se comporte cu ele în cazul în care sunt prea emotive.


„Nu am vorbit cu nimeni, deși aveam foarte mare nevoie. Plângeam de nu știam de mine și asistenta care îmi făcea injecție mi-a vorbit pe un ton răutăcios. Eu știam că sufeream de depresie postpartum. Din păcate, în spital, în momentul acela nu am primit ajutor și nici măcar o vizită a unei asistente care să îmi arate cum să alăptez și cum să schimb copilul de scutec. După câteva insistențe și după 3-4 ore a venit o doamnă care, la fel, pe un ton răutăcios mi-a arătat ce și cum să fac”, a povestit Ileana Nemeș.

Depresia postpartum poate duce chiar la sinucidere

Problema lipsei de psihologi în maternitățile din Cluj-Napoca, atât cele de stat, cât și cele private, este subliniată și de specialiști, care spun că pentru mame ar fi nevoie de consultanță atât înainte de naștere, cât și după ce au adus copilul pe lume, deoarece, aceste probleme, netratate, pot chiar să devină foarte grave, mamele ajungând chiar să apeleze la suicid din cauza emoțiilor care le încearcă.

„Din păcate, în maternități nu sunt suficienți psihologi. Ei sunt necesari deoarece intervențiile psihologice de acest tip mențin starea de sănătate a mamei și a familiei și previn tulburările psihologice cu impact asupra mamei, copilului și familiei. În plus, prevenind problemele psihologice se reduc costurile cu serviciile de sănătate, fiind astfel, pe termen mediu/lung și eficiente sub aspectul raportului dintre costuri și beneficii. Femeile ar avea nevoie de pregătire psihologice înainte de naștere și după naștere. Pregătirea psihologică înainte de naștere le poate ajuta să-și reducă stresul, durerea și, în general, să aibă o calitate bună a vieții cu impact asupra evoluției psihologice după naștere. După naștere se poate lucra pe creșterea calității vieții și asumarea unor noi roluri și pe anumite probleme emoționale care pot să apară, cum ar fi depresia postpartum. De asemenea, utilizarea unor tehnici psihologice de control al durerii pot fi utilizate chiar în timpul nașterii”, a explicat psihologul Daniel David.

O femeie din 10 are depresie postpartum

Frecvența despresiei post-partum este undeva între 10-15%, așadar, cel puțin o femeie din 10 are, după naștere, despresie postpartum. Netratată, aceasta poate să aibă pe termen lung efecte majore asupra calității vieții mamei. În forme severe poate chiar să crească riscul de suicid. Astfel va avea loc și un impact negativ asupra relației cu copilul, dar și cu familia.

abonare newsletter