Actualitate

Globurile fabricate în Cluj care ajung în brazii din întreaga lume

Sute de mii de globuri lucrate manual de sticlarii români ajung, an de an, în brazii din întreaga lume.

Într-un atelier din Cluj este sărbătoare în fiecare zi, iar cei 30 de angajați se transformă în ajutoarele Moșului și realizează, cu migală și talent, decorațiuni pictate cu peisaje sau personaje de iarnă, dar și globuri decorate 3D cu materiale speciale, sclipici sau mărgele, scrie digi24.ro.

Magia începe în suflătorie. Aici, tuburile lungi de sticlă se transformă în decorațiuni. Apoi, fiecare glob primește un strop de culoare.


După ce globurile sunt lăcuite, acestea ajung în atlelierul de pictură. Cu ajutorul culorilor se conturează o lume fermăcătoare.

De mai bine de patru decenii, Marița Hopârtean pictează cu îndemânare globuri.


„Noi în fiecare zi suntem gata de sărbătoare. Alături de colegele mele care sunt spiridușii lui Moș Crăciun. Se lucrează numai manual, numai globuri din sticlă cu desene, cu brăduți, cu tot felul de figurine”, spune ea.

Pe lângă talent și îndemânare, un rol esențial îl joacă și imaginația artiștilor.


„Se creează modele, se omologhează și așa se fac comenzile”, spune Marița Hopârtean.

Iar ideile vin la tot pasul.


„Ieșind în oraș și văzând atâta bucurie și luminițe și copilași... un pic de bucurie. Acesta este un model, o vitrină cu jucării, un copilaș. Acum am pus un pic de zăpadă artificială, am înghețat puțin vitrina, să se vadă că este iarnă”, spune Luminița Nemeș, angajată.

Fabrica din Cluj a fost deschisă, timid, acum 23 de ani, ca o afacere de familie.


„Inginer fiind și eu și soțul meu, ne-am gândit că viitorul acestei țări e producția. Cu globurile a fost o întâmplare, să încercăm ceva cu care nu aveam absolut nimic de a face la momentul respectiv”, spune Mihaela Turcu, managerul fabricii.

Imediat după inaugurare, au avut şansa să plece în Germania la un târg care dictează tendințele în materie de ornamente. Așa au reușit să cunoască domeniul, dar și furnizori și clienți.

„De la o comandă de un palet, care însemna 500-600 de globuri, am ajuns, la un moment dat, am avut 800.000 de globuri”, spune Mihaela Turcu.

Peste 90% dintre globurile create la Cluj pleacă în străinătate, în special în America, Anglia, Germania sau Italia. Iar cerințele diferă.

„Pentru America sunt mai mult decorate. Cu slipici, mai colorate, mai vii, în relief, în 3D, cu pietre”, spune Marița Hopârtean.

Iar oferta e variată: de la globuri clasice, cu formă rotundă, la decorațiuni în formă de oameni de zăpadă sau chiar soldăței.

Etichete: brazi
Ultimele Stiri
abonare newsletter