Actualitate

Sacrificiul pentru credinţă, amintit în mesajele pastorale de Crăciun ale IPS Andrei şi episcopului greco-catolic Florentin Crihălmeanu

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, a ales ca în Pastorala sa pentru sărbătoarea Crăciunului să transmită credincioşilor un îndemn către generozitate, amintind de faptul că mulţi enoriaşi sunt săraci şi că actele de filantropie reprezintă o mărturie pentru Hristos.

"În vremurile noastre, dacă vrem să îl mărturisim pe Hristos ar trebui să fim foarte credincioşi, legat de biserică, de tradiţia creştină, dar pe de altă parte să fim implicaţi în actele filantropice, pentru că aşa de multă lume este săracă, este nevoiaşă şi suferindă. Cât de mult ar trebui ajutaţi aceşti oameni care aşteaptă dragostea noastră, ajutorul nostru. În felul acesta l-am mărturisi pe Hristos, iar dacă suntem indiferenţi, reci, nu facem mărturie, ci contramărturie", a transmis, miercuri, presei, mitropolitul Clujului, care în fiecare an face pentru reprezentanţii media un rezumat al Pastoralei, care va fi citită în cadrul Liturghiei din ziua Crăciunului.

Titlul Pastoralei, "Mărturie şi contramărturie", arată că textul se referă la creştinii care, de-a lungul istoriei creştinismului, au apărat, de multe ori chiar cu viaţa lor, cuvântul lui Hristos şi credinţa creştină.


"Mulţi mărturisitori au ajuns în închisoare şi unii au murit acolo. (...) Mulţi dintre preoţii mărturisitori, după ce au scăpat de închisoare, au fost reintegraţi în slujire de către Patriarhul Iustinian şi de Arhiepiscopul Clujului, Teofil Herineanu. Ei l-au mărturisit pe Hristos şi mărturia lor va rămâne un exemplu de verticalitate vrednic de imitat", a mai spus mitropolitul Clujului, care în încheiere a amintit că astfel de mărturisitori au existat şi în cadrul altor Biserici, nu doar al celei Ortodoxe, şi că sacrificiul tuturor acestor oameni trebuie respectat, iar calea cea mai bună de a face acest lucru sunt faptele bune.

La rândul său, şi episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, a ales pentru mesajul său pastoral din acest an să amintească oamenilor de umilinţa de sine a lui Dumnezeu, "care s-a aplecat asupra oamenilor şi a acceptat să îmbrace haina unui trup uman".


"Câteva gânduri de Crăciun, plecând de la Dumnezeul iubitor de oameni, încercând să vedem pe acest Dumnezeu care s-a aplecat asupra oamenilor şi s-a umilit pe sine atât de mult, încât a acceptat să îmbrace haina unui trup uman, să vină într-o peşteră întunecoasă şi friguroasă, şi, an de an, să petreacă alături de oameni până la ceasul rânduit, în care, pentru oameni s-a umilit pe Sine înălţându-se pe lemnul Crucii, şi apoi, conducând în bucuria divină şi natura umană", transmite episcopul enoriaşilor săi.

Textul scrisorii care va fi citită de preoţi în biserici conţine şi o amintire a suferinţelor îndurate de episcopi în timpul regimului comunist.


"Încheiem acest mesaj pastoral punctat la fiecare moment cu exemple din momentele umilirilor episcopilor noştri din detenţie sub regimul comunist, pentru a vedea cum au petrecut şi ei Crăciunul, acolo, în închisoare. Aşa cum Dumnezeu a venit în închisoarea unui trup, aşa au petrecut şi Episcopii, călugării, călugăriţele şi mulţi credincioşi un timp al detenţiei pentru credinţă, cu credinţă şi rămânând fideli în ascultarea credinţei faţă de Dumnezeu. Aceste umiliri însă, le-au dobândit şi o mare demnitate creştinească. Sperăm cât de curând ca Biserica Catolică să îi ridice la demnitatea sfintelor altare", a menţionat Florentin Crihălmeanu.

Atât episcopul greco-catolic, cât şi mitropolitul ortodox al Clujului au amintit în mesajele lor către presă de importanţa deosebită pe care o are anul 2018, care va începe curând şi în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.

abonare newsletter