Actualitate

TNC cere o sumă exorbitantă pentru ședințe foto, iar fotografii sunt revoltați. Ce spune administrația

Începând din luna noiembrie, reprezentații Teatrului Național din Cluj-Napoca (TNC) și ai Operei Române au mărit taxa pentru ședințele foto în interiorul instituției. Astfel, suma a ajuns la 1000 de lei, ceea ce i-a revoltat pe fotografii clujeni.

sursă foto: nunta-cluj.ro sursă foto: nunta-cluj.ro

Fotografiile de nuntă au fost din vremuri îndepărtate o necesitate pentru miri, pentru a păstra cele mai frumoase amintiri ale uniunii lor. În ultima vreme, pachetele de servicii oferite de fotografi includ și ședințe foto după nuntă, în cele mai frumoase și inedite locații. Astfel, profitând de această cerere, multe instituții și localuri au ajuns să ceară sume frumușele pentru a-și închiria spațiile câteva ore.

Fotografii spun că Teatrul Național cere o sumă exorbitantă

Fotograful clujean Farago Istvan a dorit să facă o ședință foto împreună cu un cuplu proaspăt căsătorit în decorul Teatrului Național din Cluj-Napoca. Cu toate că inițial i s-a spus că ședința costă 200 de lei, când a ajuns la instituție, a aflat cu stupoare că suma de fapt este de cinci ori mai mare, adică 1000 de lei.


„Mi se pare normal ca în unele locații private patronii să accepte ședințe foto-video contra unor sume de vani, însă în cazul Teatrului Național, conducerea acestei instituții ar fi trebuit să țină cont de faptul că această locație a fost aleasă de clujeni în zilele ploioase sau friguroase și ar fi trebuit să păstreze un tarif decent. În Cluj există și locații de lux, care cer 100 de euro. Acum cred că Teatrul Național din Cluj-Napoca este cea mai scumpă locație din țară pentru astfel de acțiuni”, a spus Istvan.

De asemenea, unii fotografi spun că suma este prea mare pentru condițiile care există în acest moment în instituție.


„Nu îți oferă nimic, doar faptul că intri în sală sau în foaier. Dacă mergi cu o pereche de miri, mireasa trebuie să folosească toaletă pentru a se schimba, nu se oferă o alternativă. La teatru draperiile sunt vechi și roase, iar canapelele oferă un cadru sumbru. Există foarte multe locații afară mult mai romantice și mai pozitive pentru pozele mirilor”, a explicat fotograful Eugen Olariu.

Pe de altă parte, cu toate că suma este puțin cam piperată, unii fotografi încearcă să privească din mai multe perspective.


„Din punctul de vedere al unui fotograf de nuntă, prețul e puțin spus piperat și va face din Teatrul Național Cluj-Napoca o destinație pentru cei care doresc să se fălească cu averea lor. Dacă dacă e să o privim din punctul de vedere al unui fotograf de publicitate, prețul nu mi se pare deloc mare și va aduce un plus discret imaginilor și mai multă credibilitate. Deoarece dacă cineva e dispus să investească 1000 de lei pentru o ședintă, doar pentru a avea acces la acea locație, înseamnă că are încredere în acel produs, pe care dorește să-l afișeze într-un cadru aparte, iar publicul țintă va interpreta mesajul ca atare”, a zis fotograful Sergiu Raul.

Explicația conducerii TNC și a Operei Române

Reprezentanții celor două instituții susțin că au dorit să facă o selecție mai riguroasă a celor care își fac poze în foaierul teatrului, dar au nevoie și de încă o resursă de bani, după ce Ministerul Culturii nu a oferit sume mai mari teatrelor de stat, cerând însă ca salariile personalului să fie mărite. Din acest motiv numărul premierelor din acest an a scăzut considerabil.


„În primul rând nu este un spațiu de poze pentru toată populația Clujului. A fost o decizie a consiliului administrativ la ambele instituții. Mai ales din cauză că avem bugetele cum le avem și trebuie să facem cumva să aducem bani, fiindcă nu ne descurcăm. Pe lângă asta, am avut tot felul de peripeții și personaje ciudate care au venit aici să facă poze. Trebuie selectați într-un fel. A fost o discuție între instituții și am decis să mărim prețul pentru pozele în foaier”, a declarat Florin Estefan, managerul Operei Române din Cluj-Napoca.

Pe de altă parte, administrația susține că suma cerută anterior, era infimă pentru a acoperi costurile utilităților și curățenia.


„E o hotărâre a consiliului administrativ. Din moment ce se intră în spațiul interior și sunt costuri, adică noi trebuie după aceea să facem curățenie și așa mai departe, să socotim că suma anterioară era o sumă ridicolă. Cine dorește să facă poze de lux, trebuie să plătească o taxă, fiindcă nu este un spațiu public decât în timpul spectacolelor. Altfel el nu este deschis publicului, decât în cazul evenimentelor speciale, cum ar fi Noaptea Porților deschise, când totul e deschis și totul gratuit. Altfel nu este un spațiu public”, a explicat Mihai Mănuțiu, managerul TNC.

Ultimele Stiri
abonare newsletter