Actualitate

După 4 ani, parkingul Negoiu, bun de dărâmat? Şurubaru: Sunt probleme şi neconformităţi

La sfârşitul lunii noiembrie, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, anunţa cu surle şi trâmbiţe pe Facebook că Parkingul Negoiu din Mănăştur cu 372 de locuri a fost finalizat, după 4 ani de zile. Surpriză însă. Din cauza unor neconformităţi, parkingul nu va putea fi folosit.

“Luni s-a constituit comisia de recepţie, ne-am întâlnit la parking, inclusiv cu cei care fac parte din comisie din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, constructorul, proiectantul. Au început lucrările, practic a început recepţia efectivă a acestui parking. Recepţia durează mai multe zile, e un obiectiv major, amplu, foarte important pentru noi, toţi clujenii. Încep să apară unele constatări, unele neconformităţi, care desigur, în conformitate cu legea şi în termenele impuse se vor remedia. Nu spun că nu sunt neconformităţi. Sunt. Sunt câteva neconformităţi apărute din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, aşteptăm să primim o listă de la dânşii să vedem dacă şi de la Inspectoratul de Stat în Construcţii mai apare ceva. Problemele, toate sunt rezolvabile, după ce le centralizăm vom da termene de remediere, astfel încât cât de repede să putem da în administrarea Serviciului Public de Parcări acest parking ca să poată aloca abonamentele. Este un obiectiv mare, important, nu este un lucru mărunt, apar unele probleme, dar niciunul nu este de maximă importanţă sau care să producă probleme astfel încât să nu poată fi dat în funcţiune”, a spus city managerul Gheorghe Şurubaru la un post de radio.

Şurubaru este însă optimist şi spune că în luna ianuarie clujenii care locuiesc în zonă să intre în posesia abonamentelor.


“Eu sper ca până la sfârşitul anului să centralizăm şi să remediem ceea ce este de remediat, astfel încât din ianuarie, dacă totul decurge bine, să îl putem da clujenilor să poată obţină abonamentele. Siguranţa este pe primul plan şi în ceea ce priveşte un parking. ISU se uită mult mai atent. În mod normal, în luna ianuarie va începe alocarea de locuri de parcare. Se vor aloca abonamente pentru cei care au avut garaje în zonă şi au fost demolate, pentru cei care şi-au depus cereri şi sunt pe lista de priorităţi. Cu aceştia vom începe alocările de abonamente. Se analizează dacă vom putea oferi câteva locuri şi pentru vizitatori la nivelul parterului. Parkingul are 372 de locuri. După ce vom aloca abonamentele, dacă ne rezultă că am putea aloca cel puţin 10-20 de locuri pentru vizitatori vom aloca”, a mai spus Şurubaru.

De cealaltă parte, reprezentanţii ISU Cluj nu au făcut publice motivele pentru refuză acordarea avizului.


“ISU nu este parte la partea de construcţie. La momentul autorizării, ISU merge şi spune «asta e conform proiectului, asta nu». Când vine partea de autorizare, ISU trebuie să constate dacă s-a respectat proiectul sau nu. Sunt chestiuni care ţin de Primăria Cluj, pe care trebuie să le remedieze. Noi  le vom comunica observaţiile noastre. Primăria va primi aceste observaţii în cursul zilei de joi”, au transmis reprezentanţii ISU Cluj.

Construirea parkingului Negoiu-Mehedinţi a fost anunţată de Emil Boc în 2012, la începutul precedentului mandat.


Lucrările la parkingul Negoiu ce trebuie să deservească cetățenii din Mănăștur, cel mai mare cartier al Clujului, au început în anul 2013. Între timp, firma care trebuia să se ocupe de construirea acestuia, Construdava – Icco Energ SRL, a intrat în faliment.

Emil Boc declara anul trecut că termenul de finalizare a parkingului a fost anul 2015. Primarul s-a încurcat în termene, în anul 2012, imediat după câștigarea mandatului anterior anunțând că încheierea lucrărilor la parking a fost programată pentru sfârșitul anului 2013. Apoi, în 2013 declara că parkingul va fi gata la finalul lui 2014. Cum nu a fost respectat nici termenul din 2013, nici cel din 2014, nici cel din 2015, Boc a dat un noul termen: 31 decembrie 2016. Nici acest termen nu a fost respectat.


Deși pe parcursul ultimilor trei ani, Construdava-Icco Energ a dovedit că nu este capabil să ducă la bun sfârșit această investiție, primarul a preferat să lucreze în continuare cu aceeași asociere. “O nouă licitație ar prelungi semnificativ finalizarea lucrărilor, de aceea optez în primul rând pentru varianta finalizării lui cu firma de construcții actuală”, îşi argumenta primarul decizia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter