Actualitate

Defilări, paradă militară, inaugurarea iluminatului festiv de Ziua Națională, în Cluj

Ziua Națională va fi marcată prin ceremonialuri militar-religioase și spectacole artistice. În Cluj-Napoca, ziua de 1 Decembrie va marca debutul Sărbătorilor de iarnă, cu pornirea iluminatului festiv.

Cu ocazia Zilei Naționale, la Cluj-Napoca va fi organizată, pe 1 decembrie, o paradă militară la care vor participa circa 800 de militari, cu 60 de mijloace tehnice.

"Programul manifestărilor organizate în municipiul Cluj-Napoca vineri, 1 Decembrie 2017, cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României va începe la ora 9:30 în Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca unde va avea loc slujba Te-Deum. Slujba religioasă va fi urmată la ora 10:00 de ceremonia militară de depunere de coroane și jerbe de flori la statuia lui Avram Iancu din piața cu același nume, iar la final se va desfășura defilarea efectivelor și tehnicii, organizată de Divizia 4 Infanterie "Gemina"", se arată într-o informare a Prefecturii Cluj.


Aproximativ 800 de militari și specialiști din cadrul Diviziei 4 Infanterie "Gemina", Inspectoratului de Poliție Cluj, Inspectoratului de Jandarmi Cluj, Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, Școlii de Agenți de Poliție "Septimiu Mureșan", Serviciului Român de Informații Cluj, din Crucea Roșie Română și Poliția Locală Cluj-Napoca, cu 60 de mijloace tehnice vor participa la parada organizată la Cluj-Napoca pentru a marca Ziua Națională a României, precizează sursa citată.

De asemenea, cu ocazia împlinirii a 99 de ani de la Marea Unire din 1918 și în celelalte municipii din județul Cluj și orașul Huedin vor avea loc ceremonii militare-religioase, spectacole folclorice și alte activități cultural-artistice.


Spectacolul folcloric, inaugurarea iluminatului festiv, concert Andra și Cargo sau spectacolul de artificii - sunt câteva dintre momentele principale ale zilei tuturor românilor.

În Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca va fi deschisă expoziția de imagini istorice ”Clujul și Marea Unire”, organizată în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române Cluj-Napoca, Universitatea ”Babeș-Bolyai”, Muzeul de Istorie al Universității ”Babeș-Bolyai”, Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Cluj, Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” Cluj-Napoca. Expoziția va conține imagini cu documente și fotografii din presa vremii: Cluj – noiembrie 1918 – decembrie 1918.


Programul evenimentelor de 1 Decembrie:

Piața Unirii


ora 15:00 - spectacol folcloric: Maria Golban Șomlea, Traian Ilea și Valeria Codorean, Ovidiu Purdea Someș, Ansamblul Folcloric "Românașul",  Ciprian Roman, Ansamblul Folcloric "Mărțișorul", Aurel Tămaș, Dumitru Fărcaș acompaniază Orchestra "Regal Transilvan".

ora 19:00 - pornirea iluminatului de sărbători


ora 19:05 - concert Andra

Piața Avram Iancu

ora 20:00 - spectacol de artificii

Piața Unirii

ora 20:10 - concert Cargo

De 1 Decembrie, intrarea la patinoarul din Piaţa Unirii din cadrul Târgului de Crăciun va fi gratuită, după următorul program: 16:00 - 17:30 deschis, 17:30 - 18:30 închis, 18:30 - 20:00 deschis, 20:00 - 20:30 închis. 20:30 - 22:00 deschis.

abonare newsletter