Actualitate

Cei care vor să crească purcei, îi vor primi gratuit de la stat

Ministerul Agriculturii pregăteşte un program de distribuire gratuită a purceilor din rasele Bazna şi Mangaliţa, iar după ce îi vor creşte, cei care îi primesc au obligaţia să dea jumătate din efectiv procesatorului la preţuri stabilite în momentul distribuţiei.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus, joi, la Alba Iulia, că un proiect de act normativ privind distribuirea gratuită a purceilor se află în faza de avizare.

”Va continua şi programul de creştere a porcilor, pentru a spori efectivele de animale, iar pentru această zonă suntem deja cu un proiect de act normativ în faza de avizare la ministerele de linie privind porcul de rasă indigenă, şi sunt cele două rase, Mangaliţa şi Bazna, care au fost abandonate în ultima perioadă de timp. Din fericire, câţiva oameni în ţara aceasta care au avut dragoste faţă de aceste rase le-au păstrat. Avem deja un efectiv redus, dar pe care îl susţinem în aşa fel încât să crească, iar apoi să distribuim carnea de Bazna şi de porc Mangaliţa. Este un program care va suscita interes pentru că astăzi când am fost la un procesator mi-a spus că abia aşteaptă să intre pe linia tehnologică cu produse specifice obţinute din porci, rasa Bazna şi Mangaliţa”, a spus Petre Daea.


Întrebat de jurnalişti dacă programul înseamnă subvenţie, ministrul Agriculturii a răspuns: ”Sigur, vor fi subvenţii pentru crescători, se vor da purcei gratuit la cei care doresc să crească porci. (...) Îi primesc gratuit, având apoi obligativitatea ca jumătate din efectivul pe care noi îl dăm ca efectiv pentru creştere să fie preluat de procesator la preţuri stabilite în momentul în care se distribuie aceşti purcei”, potrivit Mediafax.

De asemenea, întrebat dacă programul va însemna purcei gratuiţi în gospodăriile populaţiei, ministrul Agriculturii a răspuns afirmativ: ”Purcei gratuiţi în gospodăria populaţiei din cele două rase, Bazna şi Mangaliţa. Aceşti purcei vor fi crescuţi, îngrăşaţi până la minim 130 de kilograme, apoi daţi la procesator pentru a face diferite produse sau pentru a vinde pur şi simplu carne aşa cum este ea sau cum o cere consumatorul”, informează Mediafax.

Ultimele Stiri
abonare newsletter